Kan jag bli frisk efter virus i hjärnan?

Jag är en 34-årig tvåbarnsmamma som i somras var sjuk i tre veckor med hög feber och väldigt ont i huvudet. Jag lades in på...

Jag är en 34-årig tvåbarnsmamma som i somras var sjuk i tre veckor med hög feber och väldigt ont i huvudet. Jag lades in på sjukhus eftersom läkarna var rädda att det var hjärnhinneinflammation. Men efter en mängd prover sa man att jag i stället hade ett virus inne i hjärnan. Vilket virus det var kunde man inte säga, men som tröst fick jag veta att det inte var livshotande. Jag fick stanna fem dagar på sjukhuset.
Nu är jag hemma igen men känner mig inte alls bra. Jag är oerhört trött och orkar knappt med min familj. Förr var jag gärna ute och träffade vänner, nu bara sover jag.
Jag skulle vilja veta mera om virus i hjärnan. Hur allvarligt är det? Kan jag bli helt frisk igen utan handikapp? Hur smittas man och går det att undvika att få sådana virus? Riskerar jag att smitta ner mina barn och min man?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Virus i hjärnan låter otäckt och kan också vara det. Men det är lyckligtvis sällan någon i Sverige blir riktigt allvarligt sjuk av hjärninflammation (encefalit på läkarspråk). Den vanligaste svåra formen hos oss utlöses av det förtretliga herpes-viruset som är jättevanligt. Normalt ger det bara munsår eller sår på könsorganen, men någon gång kan det plötsligt bli livsfarligt och angripa hjärnan. Virusforskarna kan ännu inte på ett bra sätt förklara orsaken till detta. Men du hade säkert inte den typen av smitta eftersom läkarna kan ta DNA-prov från herpes-viruset och därigenom lätt känner igen det.
En annan allvarlig hjärninflammation orsakas av ett fästingburet virus och förekommer framför allt i Stockholms skärgård och på Mälaröarna. Mot den kan man vaccineras om man bor eller semestrar i ett utsatt område.
Sedan finns det många lättare former av hjärninflammation som orsakas av virussjukdomar, t ex mässling, vattenkoppor och påssjuka. Särskilt påssjukan är känd för att kunna ge inflammation i hjärnan. Men eftersom nästan alla yngre personer är vaccinerade så är de flesta av barnsjukdomarna nu beskedliga och sällsynta. Ett undantag är vattenkoppor som fortfarande härjar bland våra barn. Detta virus kan ge bältros hos vuxna och någon gång hjärninflammation. Det finns vaccin mot vattenkoppor men det är dyrt och allmän vaccination av barn är inte infört i Sverige, i motsats till Tyskland och USA.
Andra svenska virus, både från tarmen (coxsackie) eller luftrören (influensa) kan i olyckliga fall också slå sig på hjärnan. Men i varmare länder i andra världsdelar är det betydligt vanligare med epidemier av svåra virusinfektioner i hjärnan. Ofta sprids då viruset via insektsbett. Men även bett från sjuka djur kan t ex överföra livsfarligt rabies-virus.
Om man är försvagad av svår blodsjukdom, har blivit transplanterad och får cellhämmande medel eller har någon allvarlig sjukdom som drabbat immunförsvaret så är man känslig för många dolda virus. De kan skada hjärnan på ett farligt sätt hos den som har ett nedsatt kroppsförsvar och har svårt att freda sig.
Lyckligtvis är de absolut flesta fallen av hjärninflammation som orsakas av virus lindriga och självläkande. Hjärnan har som tur är en stor reservkapacitet och det går att genom idog träning lära om och kompensera, om någon färdighet gått förlorad. Den som är handikappad kan få hjälp av sjukgymnast, arbetsterapeut och språk- eller talpedagog.
Du undrar hur man kan undvika smitta. Bästa skyddet är vaccination (om det finns) och undvikande av onödiga insektsbett. Däremot är det vanskligare att värna sig om dricksvattnet är förorenat eller om folk omkring hostar och nyser. God handhygien är en bra regel.
Det är den behandlande läkaren som bäst kan avgöra och ge råd om vad man ska eller inte ska behöva göra för att förhindra att eventuellt föra smittan över till närstående och anhöriga. Det hela beror lite på vilket virus man har och om viruset förekommer rikligt eller sparsamt i olika kroppsvätskor. I ditt fall var tydligen viruset svårt att få fatt på, så smittämnet förblev okänt. Detta är i och för sig inte helt ovanligt och förekommer hos en tredjedel av alla fall med hjärninflammation.
Slutligen lite om symtomen vid inflammation i hjärnan (encefalit). Den sjuke har, precis som i ditt fall, feber och svår huvudvärk. Man klarar ofta dåligt att läsa och prata och reagerar häftigt på ljud och starkt ljus. I svårare fall får man envisa krampanfall, blir förvirrad, dåsig och får sänkt vakenhet.
Läkarna ställer diagnos genom en omfattande neurologisk undersökning. De analyserar hjärn-ryggmärgsvätskan samt tar EEG och mäter hjärnans elektriska vågor. Genom datorröntgen kan de utesluta andra åkommor i hjärnan. De försöker också se om antikroppar mot misstänkta virus dyker upp i blodet.
Jag förstår din oro, men jag kan trösta dig med att du redan klarat dig igenom den svåraste delen av din hjärninflammation. Jag tror att du har goda möjligheter att övervinna de kvarvarande sviterna av sjukdomen och så småningom blir helt frisk. Men det skulle vara bra om du kan få hjälp med barnen och hemmet, eftersom tröttheten nog kan påverka dig en tid. Jag önskar dig lycka till med din rehabilitering.

Scroll to Top