Jag ser maskar glida omkring i mina ögon

Jag undrar vad det är för ögonproblem jag har fått? När jag ligger och vilar så ser jag genomskinliga ringmaskar med svarta huvuden glida omkring...

Jag undrar vad det är för ögonproblem jag har fått? När jag ligger och vilar så ser jag genomskinliga ringmaskar med svarta huvuden glida omkring på slemhinnan i ögonen. Maskarna är olika stora och rör sig inte själva. Är det normalt?  Hur blir man av med detta? Jag har använt sköljvätska för ögonen men det har inte hjälpt.
Doktor Helge Löfberg svarar:

När man läser din fråga hoppar man först till och tycker synd om dig för att du har drabbats av mask i ögat. Men sedan förstår man att du använder bildspråk. “Maskarna” är blott ljusbrytande små skuggor som flyter omkring i synfältet när du tittar mot en ljus bakgrund som t ex himlen. Fenomenet är vanligt och räknas som helt beskedligt. Det är inte någon sjukdom. Skuggorna orsakas av små kristaller eller rester av blodkärl och celler som kan finnas i den stora, runda, genomskinliga geléklump som kallas glaskroppen och som fyller upp ögats inre. Ett annat namn på dem är “dansande flugor” eller “myggor”. Typiskt är att de glider omkring långsamt, men när man försöker se skarpt på dem så flyttar de på sig. Någon behandling behövs inte eftersom hjärnan normalt lär sig att ignorera dem så att man inte längre uppfattar dem.

Det finns dock åkommor som skymmer synfältet mera så att man ser t ex en svajande gardin eller en rörlig ridå för ena ögat. Orsaken kan vara att glaskroppen har blivit flytande så att den skiktar sig och bryter ljuset ojämnt, eller också kan det ha uppstått en blödning som skymmer sikten. Då är det bäst att söka en ögondoktor som kan undersöka ögat ordentligt. En flytande glaskropp är i sig inte heller ovanligt eller farligt. Däremot är det allvarligt om näthinnan brustit eller rivits loss. Då gäller det att hindra att skadan når fram till området för skarpsyn, som kallas “gula fläcken”. Om näthinnan lossnat brukar ögonspecialisterna på de stora sjukhusen trycka den tillbaka och svetsa fast den med laserljus mot ögonbottnen. Farlig näthinneavlossning kan uppstå vid yttre våld och slag mot ögat, men också vid stark närsynthet eller vid diabetes med kärlskador. Ljusblixtar och nedsatt syn är varningssymtom på att näthinnan håller på att lossna.

Om det hade varit så att du vistats på landsbygden i västra Afrika nära ekvatorn under många år så hade du faktiskt kunnat ha en riktig mask i ögat. Där finns en sjukdom som heter filaria, med speciella masklarver som sprids via flugor till människor. De vuxna maskarna, som kallas “Loa-Loa”, är flera cm långa och kryper omkring strax under huden hos människor och ger allergiska kliande och svidande svullnader. Ibland passerar masken ögonvitans slemhinna så att den syns utifrån när man speglar sig. Den påverkar emellertid inte synen och kryper inte in i ögats inre.

Men den sjukdomen tror jag som sagt inte att du har. Eftersom du tycker att det är mycket obehagligt med “maskarna” som du upplever när du vilar dig kan det vara klokt att göra en kontroll hos en ögondoktor. När du förhoppningsvis fått ett lugnande besked är det troligt att din hjärna filtrerar bort de runda ringarna så att du så småningom slipper se dem.

Scroll to Top