Kan jag ha hormonspiralen i mer än fem år?

Jag har Levonova hormonspiral och den ska vara verksam i fem år. Fick min insatt i februari 2000, så den är alltså redan över fem...

Jag har Levonova hormonspiral och den ska vara verksam i fem år. Fick min insatt i februari 2000, så den är alltså redan över fem år. Men jag har hört av en bekant som har haft samma sorts spiral i sju år nu, att hon inte har haft några problem och hon har ej blivit gravid? Hur länge kan man ha Levonova så att den fungerar som säker preventivmetod?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Det finns inget preventivmedel som är hundra procent säkert, varken sterilisering, Levonovaspiral eller något annat. Levonova, som är en plastspiral med tillsats av syntetiskt gulkroppshormon, utsöndrar kontinuerligt en viss hormonmängd per dygn under fem års tid. Hormontillsatsen förstärker effekten av själva spiralen och gör därför hormonspiralen till ett av de säkraste preventivmedlen vi har. En viss effekt finns kvar även efter fem år, men säkerheten är inte alls lika stor. Den läkemedelsfirma som producerar Levonova rekommenderar byte av spiralen vart femte år om avsikten med spiralen är att förhindra oönskad graviditet. När hormonutsöndringen från spiralen avtagit kvarstår den rent mekaniska effekten, dvs samma effekt som en plastspiral utan tillsatser av hormoner eller koppar har.

Eftersom du har haft din hormonspiral i drygt fem år, så bör du beställa tid hos din gynekolog eller barnmorska för spiralbyte. Detta kan ske när som helst under menscykeln och oberoende av om du har några blödningar eller ej. Första gången en sådan spiral sätts in däremot görs detta omedelbart efter en menstruation. Hormonspiralen ger sparsamma blödningar och hos ca 20 procent är mensen helt borta så länge hormonspiralen sitter kvar. Vid längre blödning efter tidigare blödningsuppehåll, liksom vid flytningar eller smärtor är det viktigt att kontakta gynekologen för kontroll.

Ju närmare klimakteriet kvinnan är, desto längre kan hormonspiralen sitta kvar. Hormonspiralen har även ett annat användningsområde, nämligen att förhindra tillväxt av livmoderslemhinnan t ex vid östrogenbehandling för klimakteriebesvär. Får en kvinna en Levonovaspiral insatt när hon närmar sig klimakteriet låter man den ofta sitta kvar längre tid än fem år. Dels är graviditetsrisken liten för den äldre kvinnan, dels fortsätter det utsöndras en mindre mängd hormoner från spiralen ytterligare en tid, vilket sammantaget ger en graviditetsskyddande effekt som är tillräckligt stor i den här åldern. Behöver en kvinna i klimakteriet få östrogen är en icke önskvärd effekt av östrogenbehandlingen, att livmoderslemhinnan växer med en viss ökad risk för cellförändringar. Gulkroppshormonet motverkar denna tillväxt och måste därför alltid tillsättas vid postmenopausal östrogenbehandling. Har man en Levonovaspiral insatt räcker gulkroppshormonet i spiralen för att hålla tillbaka en okontrollerad tillväxt av livmoderslemhinnan och kvinnan kan på så sätt slippa ta gulkroppshormon i tablettform.

Scroll to Top