Vad innebär det när blodkroppar faller sönder?

Min mamma (68 år) har Non-Hodgkins lymfom och hennes blodvärde har nu drastiskt fallit till 104. Efter en lyckad cellgiftsbehandling har det legat stabilt på...

Min mamma (68 år) har Non-Hodgkins lymfom och hennes blodvärde har nu drastiskt fallit till 104. Efter en lyckad cellgiftsbehandling har det legat stabilt på 123 i flera år. Hennes läkare har skickat ett brev där hon beskriver att mammas röda blodkroppar har en tendens att falla sönder. Vet du vad det innebär? Mamma har dragit på sig flera konstiga infektioner den senaste tiden. Kan det kanske bero på att hennes immunförsvar är extra svagt nu? Vad betyder det att blodkropparna är sönderfallande? Vad blir konsekvensen av detta? Kan man göra något åt det? Tack på förhand!
Doktor Helge Löfberg svarar:

Din mor har en tumörsjukdom som börjat i de vita blodkropparna i lymfkörtlarna och som kallas lymfom. Precis som t ex blommor kan se olika ut och ha olika egenskaper, så kan också lymfomens tumörceller variera väldigt mycket. Det finns i dag mer än 35 skilda sorters lymfom som ger olika sjukdomsförlopp och symtom från alla möjliga organ runt om i kroppen. Namnen på de olika lymfomen är besvärliga för alla utom specialistläkarna.

Förr var så gott som alla lymfomsjukdomar dödliga. I dag går vissa av dem att bota helt med stark cellgiftbehandling eller benmärgstransplantation. Andra kan hållas i balans under många år. Unga människor och barn klarar sig ofta bättre, delvis för att de lättare tål en tuff behandling och delvis för att de drabbas av alldeles speciella lymfomsjukdomar.

Din mors aktuella problem är att hon fått blodbrist, dvs lågt blodvärde. Hennes doktor har skrivit att hennes röda blodkroppar “faller sönder”. Orsaken är sannolikt att tumörcellerna bildar skadliga antikroppar som angripit de röda blodkropparna. Då uppfattas de angripna blodkropparna som “främmande” och skadliga för kroppen och fångas upp av mjälten där de bryts ner.

Normalt lever en röd blodkropp i fyra månader. När den genomsnittliga överlevnadstiden kortas av till mindre än hälften så hinner inte benmärgen kompensera förlusten och bilda tillräckligt många nya röda blodkroppar. Blodet kommer då att innehålla alltför få röda blodkroppar som dessutom är kortlivade. Resultatet blir en blodbrist (anemi) som sägs vara hemolytisk (sönderfallande).

Behandlingen går ut på att bromsa bildandet av de blodbristframkallande antikropparna med kortison och cellgift. Om inte det hjälper kan läkarna eventuellt operera bort mjälten som bryter ner blodkropparna. Man bör se till att benmärgen inte lider brist på järn, vitaminer och Epo-hormon från njurarna. Det är också viktigt att kontrollera att din mor inte förlorar blod på grund av blödande magsår eller för litet antal blodplättar (trombocyter).

Att gå omkring med lågt blodvärde gör att man blir fysiskt och psykiskt trött. Det belastar också hjärtat som måste slå fortare. Kroppens alla organ får då sänkt syretillförsel och fungerar sämre än normalt.

Du har rätt i att din mor sannolikt har ett nedsatt immunförsvar eftersom lymfomet drabbar just de celler som försvarar kroppen. Bältros, lunginflammation och blodförgiftning är några av de infektionssjukdomar som är vanliga och kan vara särskilt allvarliga om man drabbats av lymfom. Därför bör din mor snabbt undersökas av en doktor om hon blir dålig och får feber.

Scroll to Top