Kliande vader med röda utslag – är det vaskulit?

Min 57-årige make har flera gånger haft besvär med sina vader. De är inte svullna, men kliar och har massor av röda utslag som liknar...

Min 57-årige make har flera gånger haft besvär med sina vader. De är inte svullna, men kliar och har massor av röda utslag som liknar “pistolskott”. När han sökte läkare förra året trodde man att det var rosfeber. Men när han nu sökte igen ansåg doktorn att det kunde vara vaskulit. Han fick rådet att smörja sig med den mjukgörande salvan Locoid och det har blivit något bättre. Jag undrar: vad är egentligen vaskulit?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Vaskulit är detsamma som en smärtsam inflammation i de minsta blodkärlen. Då brister blodkärlsväggen så att det börjar blöda. Samtidigt täpps kärlen igen. I värsta fall uppstår ett sår som gör ordentligt ont och inte vill läka utan speciell behandling.

Ett vanligt ställe för vaskulit är just huden på benen. Det beror på att blodet genom tyngdkraften gärna stockar sig där. Ett annat ställe är njurarna, vilket förklaras av att blodet filtreras när urinen bildas och att filtret i njurarna lätt skadas. Då får man äggvita och blod i urinen och sjukdomen kallas glomerulonefrit. Även andra organ som lungor och tarmar kan råka ut för liknande kärlskador.

Orsaken till vaskulit kan skifta. Ibland är det ett överaktivt immunförsvar som angriper kärlväggarna. Läkarna talar då om allergisk vaskulit. Men det kan också handla om en reumatisk åkomma eller en blodsjukdom. Andra gånger kan det vara ett virus eller en giftig bakterie som är utlösande orsak. Även läkemedelsbiverkningar, och olika kemikalier som man kommit i kontakt med eller som man fått i sig genom mat och dryck, kan sätta igång en vaskulit. I drygt en tredjedel av fallen förblir orsaken okänd trots läkarnas alla försök att finna rätt förklaring till vaskulitsjukdomen.

Bästa boten är att behandla eller eliminera orsaken, om den nu är känd. Annars inriktar sig läkarna på att dämpa immunförsvaret och inflammationen. Det sker genom mediciner som innehåller kortison och i svåra fall också cellhämmande medel. Locoid som din man fick är en ganska mild kortisonsalva.

Det händer att inflammationen i stället angriper andra större blodkärl i kroppen. En sådan vanlig sjukdom är temporalis arterit. Då är det framför allt pulsådern under huden vid tinningen som är sjuk. Men det problemet har uppenbarligen lyckligtvis inte din make.

Scroll to Top