Har KOL något samband med lungcancer?

Jag skulle vara tacksam om jag fick veta mera om KOL. Efter ett blåstest har jag fått besked om att jag har början till denna...

Jag skulle vara tacksam om jag fick veta mera om KOL. Efter ett blåstest har jag fått besked om att jag har början till denna sjukdom. Jag har rökt sedan många år tillbaka men måste nu sluta.

Jag har inte rökhosta och är inte andfådd. Men på morgnarna hostar jag upp slem när jag har sovit. Jag undrar om KOL har något samband med lungcancer?

Doktor Helge Löfberg svarar:

KOL är ett gemensamt namn på flera besvärliga lungsjukdomar som tillsammans drabbar många rökare. Typiskt är att KOL börjar smygande och förvärras med åren. Symtomen kan vara mycket slem i luftrören, hosta och harklingar på grund av ständig retning av tobaksrök. Det är t ex en plåga att gå på bio eftersom man hela tiden ljudligt stör bänkgrannarna. Den “slemmiga” varianten av KOL kallas kronisk bronkit.

En annan variant kallas emfysem. Då tappar lungan sin fjädrande konsistens. De små lungväggarna inne i lungan går sönder och det bildas stora blåsor med stillastående luft. Resultatet blir att man fortfarande kan andas in men det är väldigt svårt att pressa ut luften. Man fyller hela tiden på sig med mer luft. Det känns som om man hållit andan väldigt länge och man grips lätt av panik och får andnöd.

En tredje variant liknar astma. Man får då inflammation och svullnad i de allra minsta luftrörsgrenarna så att det blir trångt och luften får svårt att passera. Men till skillnad mot äkta astma så hjälper inte kramplösande astmamediciner så bra och inte heller kortison som brukar dämpa allergiska reaktioner.

Sammanfattningsvis kan man alltså säga att KOL är en blandning av kronisk bronkit, emfysem och lite infektions-astma. Det tråkiga är att lungorna skadas för gott av KOL. Man blir inte bra. Mediciner kan bara lindra för stunden men inte göra lungorna friska igen. Den enda riktiga boten är att sluta röka i tid. Då hejdar sig KOL-sjukdomen och lungskadan bromsas.

Läkarna försöker numera ställa diagnosen KOL så tidigt som möjligt för att varna patienten innan hon/han fått en obotlig lungskada. Bästa sättet är att mäta hur mycket luft som man maximalt kan blåsa ut ur lungorna på 1 sekund. Om man klarar att blåsa ut mer än 70 % av den möjliga luften så är man frisk. Annars är man i riskzonen, precis som du.

Unga människor har normalt väldigt stor reservkapacitet i sina lungor. Men ju äldre man blir desto mer åldras även lungorna. Hos en frisk pensionär har de normalt kvar halva sin andningsförmåga jämfört med när samma person var 20 år. Det är därför KOL drabbar så hårt när man närmar sig 60-70-årsåldern. Det är viktigt att man då vaccinerar sig mot influensa och lunginflammation. Det finns i dag flera tusen svårt KOL-sjuka svenskar som måste ha extra syrgastuber i sina hem för att överleva. KOL är en folksjukdom som faktiskt går att förebygga om man slutar röka i tid.

Du undrar om det finns något samband mellan KOL och lungcancer. Nej, det är helt olika sjukdomar som har olika mekanismer. Det enda gemensamma är att båda drabbar lungorna. Lungcancer beror liksom KOL oftast på långvarig rökning och båda sjukdomarna är livshotande.

Slutligen en liten förklaring till namnet KOL. K betyder kronisk, dvs sjukdomen är livslång och går inte att helt bota. O står för obstruktiv, vilket innebär att utandningen är försvårad. L betyder lungsjukdom. Det fullständiga medicinska namnet är således Kronisk Obstruktiv Lungsjukdom. Men man kan också säga “rökarsjuka”.

Scroll to Top