Min far svimmade av blodbrist

Min far som är 63 år har plötsligt hamnat på lasarettet. Han svimmade hemma flera gånger och kunde inte stå på benen, så till slut...

Min far som är 63 år har plötsligt hamnat på lasarettet. Han svimmade hemma flera gånger och kunde inte stå på benen, så till slut kom ambulansen och hämtade honom. Läkarna sa att det var blodbrist. Nu tar de prover men kan ännu inte säga hur allvarligt det är. Blodvärdet var nere på 53 när han kom in.

Min far har alltid varit frisk, såvitt jag vet. Han har haft lite problem med sin prostata de senaste åren men han har inte behövt opereras. Han har också flera år tagit medicin mot högt blodtryck. Men detta att han hade blodbrist kom som en chock för oss i familjen. Far brukar aldrig klaga över sin hälsa.

Nu undrar vi hur farligt det är när blodvärdet sjunker så lågt? Vad kan det bero på? Kan läkarna göra något åt det?

Doktor Helge Löfberg svarar:

När blodvärdet sjunker så är det hemoglobinet, blodkropparnas röda färg, som är lågt. Då kan inte blodet transportera ut tillräckligt med syre i kroppen. Det normala blodvärdet vid din fars ålder ska ligga över 125. När din far svimmade så var det för att hans värde sjunkit ända till 53, vilket är under hälften.

Akut kan läkarna hjälpa honom med syrgas och eventuellt också blodtransfusioner om han mår riktigt dåligt. Hans hjärta måste nämligen kompensera det låga blodvärdet genom att pumpa mycket och fort, och det ställer stora krav på hjärtats muskler och kranskärl. För detta merarbete behöver han extra syretillförsel. Dessutom har han ju, enligt ditt brev, en blodtryckssjukdom som kan ha orsakat viss åderförkalkning. Därför kan en sådan här stark blodbrist bli akut och orsaka hjärtsvikt eller hjärtinfarkt. Men den risken är nog lyckligtvis överstånden nu i och med att din far fick vård på lasarettet.

Det finns flera möjliga orsaker till svår blodbrist i din fars ålder. Han kan ha en akut blödning från ett sår i magsäcken eller en långsam blödning från en tumör i tarmen. I båda fallen kan blodförlusten bli så stor att det blir kris. Ibland räcker järnet i kroppen inte heller till för att bilda nytt blod. Då gäller det att dels stoppa blödningen och bota den bakomliggande grundsjukdomen, dels äta extra järn.

En annan möjlig orsak till det låga blodvärdet är brist på vitamin B12 eller folsyra. Då blir de röda blodkropparna extra stora, får dålig kvalitet och dukar snabbt under. Resultatet blir en smygande blodbrist som successivt förvärras till extremt låga värden. Den bakomliggande åkomman kan vara en gastrit i magsäcken eller en dåligt fungerande tunntarm. Behandlingen går ut på att tillföra stora doser B12 eller folsyra.

Ytterligare en orsak till blodbrist kan vara sjukdomar i den röda benmärgen i skelettet. Det är där som de röda och vita blodkropparna bildas. Då tar läkarna prov från benmärgen i bröstbenet och ser om märgen slutat tillverka blodkroppar eller om det uppstått något annat fel, kanske en tumörsjukdom. Benmärgen kan stimuleras att börja bilda nya friska blodkroppar med flera nya mediciner. Om immunförsvaret skulle angripa de röda blodkropparna så finns det bromsande mediciner mot detta, och om orsaken skulle vara en elakartad leukemi så går även den i många fall att lindra och behandla på olika sätt.

Jag tror däremot inte att det är någon tumör från din fars prostata som spritt sig till skelettet. Då skulle han ha haft svåra smärtor innan. Dessutom brukar inte blodbristen bli så uttalad och nå så låga värden om man har dottersvulster som brett ut sig.

Scroll to Top