Varför reagerade jag så konstigt på lokalbedövningen?

Jag är en 40-årig kvinna som har en fråga om hur man reagerar på lokalbedövning. Jag fick för en tid sedan en böld på vänster...

Jag är en 40-årig kvinna som har en fråga om hur man reagerar på lokalbedövning. Jag fick för en tid sedan en böld på vänster arm och uppsökte akutmottagningen för att få den borttagen. Läkaren bedövade armen med Citanest och resultatet blev att jag låg och “hoppade” i ca 20-30 minuter. När bölden skulle skäras upp visade det sig att bedövningen inte hade haft någon verkan. Doktorn fick i stället suga ut vätskan. Jag fick antibiotika, Heracillin. På natten sov jag två timmar, sedan vaknade jag helt genomsvettig och kunde inte somna om. Odlingen från bölden visade inte på någon bakterieinfektion, så vad det var vet jag inte än i dag.

Nu undrar jag: Finns det någon medicinsk förklaring till detta? Varför tål man inte så mycket lokalbedövningsmedel? Tacksam för svar.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Vanligen är en böld röd och öm och innehåller varbakterier. Det kan vara en irriterad talgkörtel, en lymfkörtel eller ett främmande föremål inne i huden, t ex en träflisa eller ett hårstrå som växt inåt, som angripits av bakterier. Någon gång är bölden “steril” och saknar bakterier. Oftast gör den då inte ont och kan vara en cysta från en talg- eller svettkörtel, eller en kalkutfällning. Men du sökte akut och då är orsaken oftast bakterier. Heracillin som du fick är ett starkt penicillin som används mot stafylokockbakterier. Varför bakterieodlingen inte visade något kan jag inte säkert svara på. Kanske misslyckades provet på något sätt. Någon gång kan sällsynta mikroorganismer eller insektsbett orsaka bölder, särskilt om man semestrat i varma länder. Sådant är ibland svårt att påvisa i ett vanligt prov.

När doktorn bedövar huden inför en operation så sprutar hon/han bedövningsmedlet genom en nål in i mjukvävnaderna och fettet under huden. Där finns nerver som då tillfälligt blockeras så att man tappar känseln och smärtsinnet. Vanligaste orsaken till att man ändå upplever att det gör ont är att doktorn har för bråttom och börjar skära innan lokalbedövningen hunnit verka.

Men någon gång kan nålspetsen ha råkat hamna i ett blodkärl så att bedövningsmedlet sköljs bort med blodströmmen. Då uteblir bedövningseffekten. Kanske var det just det som du upplevde.

När för mycket bedövningsmedel kommer ut i blodet så bedövas de nervknutor och nerver som normalt håller uppe blodtryck och puls. Resultatet blir att hjärtat ändrar rytm och blodtrycket sjunker. Då känner man sig matt och yr och måste ligga och vila en stund.

En annan möjlighet är att du fick en allergisk reaktion. Då brukar man få klåda, hud och slemhinnor svullnar upp, det kan bli svårt att andas och man känner ångest. Ifall du har en sådan allergi kan du få liknande symtom även nästa gång du utsätts för samma läkemedel.

Om jättestora doser bedövningsmedel skulle hamna i blodet så kan hjärnan också bli bedövad. Då känner man sig förvirrad, får en konstig känsla i munnen, öronsusningar, stickningar och svaghet i kroppen. Man kan också förlora medvetandet, precis som när man får narkos och sövs ner, eller drabbas av epileptiska anfall. Men detta är mycket ovanligt och sker bara om bedövningsmedlet hamnar i ett kärl som leder blodet direkt till hjärnan. Lyckligtvis var det nog inte aktuellt i ditt fall.

Scroll to Top