Vad gör man åt invärtes åderbråck?

För en tid sedan sökte jag läkare för att jag har vatten i kroppen och lätt för att få blåmärken. Doktorn klämde lite på benen...

För en tid sedan sökte jag läkare för att jag har vatten i kroppen och lätt för att få blåmärken. Doktorn klämde lite på benen och förklarade att jag kunde ha invärtes åderbråck. Men jag fick inte reda på så mycket om vad jag kan göra åt det. Jag har fortfarande vatten, fötterna svullnar på kvällen och jag får lika lätt blåmärken. Finns det något jag kan göra? Behövs operation?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Doktorn menade nog att det var klaffarna i de blodådror som kallas vener djupt inne i benen som inte håller tätt. Då kan blodet strömma i fel riktning och stanna kvar nere i benen, i stället för att återvända upp till kroppen. Blodstockningen gör att vätska ansamlas under huden så att fötterna svullnar och känns tunga. En vanlig orsak till svår ensidig bensvullnad är att man många år tidigare haft en blodpropp i benet som fördärvat klaffarna.

Kvinnor besväras mer än män av svullnad på grund av att blodmängden ökar före mens och under graviditet. Blodkärlen vidgar sig dessutom med åren så att klaffarna hos medelålders och äldre personer får svårare att hålla tätt. Ärftliga brister i klaffarnas funktion har också betydelse. Vid hjärtsvikt stockar sig gärna blodet i benen. Även svår proteinbrist på grund av andra sjukdomar kan ge samma besvär.

Du undrar vad det finns för bot. Jo, det är alltid bra att röra på benen och vicka på fötterna. Då pumpar benmusklerna blodet uppåt mot kroppen genom att klämma på blodkärlen. Stillasittande arbete är alltså inte bra. Om det går att höja på benen eller ligga med benen högt en eller flera stunder mitt på dagen så brukar svullnaden gå tillbaka. Kompressionsstrumpor som ska sättas på uppe i sängen på morgonen redan innan man satt ner fötterna på golvet hjälper, men de ska ha rätt storlek. Även vattendrivande medicin kan ge lindring.

Om svullnaden blir kvar för länge styvnar vävnaden och huden blir tunn och skör. Du undrar om det går att operera. Svaret är att det beror på var skadan sitter. Åderbråck i de ytliga venerna kan ofta opereras eller sprutas. Men de djupa venerna, som är viktigast, är svårare att reparera eller ersätta. Förbindelselänken mellan de djupa och ytliga venerna kan däremot tas bort om blodströmmen går åt fel håll och hotar att ge bensår. Kirurgerna har prövat att sätta in nya klaffar i venerna när de gamla är sönder, men den operationen är ännu mest på försöksstadiet.

Att du har lätt för att få blåmärken beror nog på att väggarna i de minsta blodkärlen har blivit tunna och ömtåliga. Att felet skulle sitta i blodet med nedsatt förmåga att stoppa blödning och bilda sårskorpa är ovanligt. Detta kan diagnostiseras genom speciella blodprov.

Scroll to Top