Kan njursten ge så mycket smärta?

Min pojkvän som är 22 år vaknade en morgon med fruktansvärda smärtor i magen. På akutkliniken sa de att det var njursten och gav honom...

Min pojkvän som är 22 år vaknade en morgon med fruktansvärda smärtor i magen. På akutkliniken sa de att det var njursten och gav honom smärtstillande medel. Han fick också med sig tabletter mot smärtan hem. Två veckor senare hände det igen. Vi åkte åter till akuten och där sa de att han skulle få komma tillbaka och göra en kontraströntgen men att det kunde ta ett par veckor. Han blev hemskickad och uppmanades att ta tabletterna ifall smärtan skulle komma tillbaka. Vilket den gjorde fem dagar senare. Efter tre tabletter lättade den svåra smärtan han haft både i rygg och mage men två dagar senare återkom den. Han har också fått ytterligare ett anfall och dessutom ibland en jobbig klåda överallt på kroppen. Det har inte kommit ut någon sten ännu och han är i övrigt frisk. Jag undrar nu om det verkligen är njursten han drabbats av? Eller kan de här symtomen stämma in på något annat? Jag är evigt tacksam för svar.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Din pojkvän bör följa akutläkarens råd och utredas för sina njurstensproblem. Det görs med kontraströntgen eller ultraljud och datorröntgen. Dessutom kan njurarnas förmåga att bilda urin kontrolleras med en ofarlig undersökning som kallas scintigrafi. Då kan doktorn se hur varje njure utsöndrar urin och det avslöjas om en del av njuren tagit skada eller om det är trångt i urinledaren som ska föra urinen ner till urinblåsan.

Ett typiskt njurstensanfall går i vågor med starka koliksmärtor i ena flanken nedtill på ryggen. Smärtorna sitter också i magen på samma sida och strålar ner mot ljumsken. Efter anfallet släpper det onda och ofta ses lite blod i urinen eftersom stenen kan ha rispat sönder slemhinnan på vägen ut. Om det finns flera stenar eller om den första stenen ligger kvar så kan kolikanfallen återkomma precis som du berättar. Därför bör din pojkvän söka hjälp igen om anfallen upprepas många gånger.

Ett typiskt njurstensanfall kan knappast förväxlas med något annat. Vid gallsten sitter smärtorna i stället upptill i magen vid den högra revbenskanten och vid tarmvred gör hela magen ont. Sådant uppfattar en erfaren doktor genast.

Njurstenen kan ibland kissas ut utan att man märker något. Din pojkvän bör därför kissa i en skål eller potta så att han kan hitta stenen och lämna den till doktorn för en analys. Oftast innehåller den kalk som syns på röntgen, ibland också fosfat eller ett ämne som kallas oxalat. Äldre män kan ha giktstenar. Orsaken till njursten kan vara ett högt kalkvärde i urinen vilket i sin tur kan vara medfött eller bero på för mycket hormon från bisköldkörtlarna. Det rekommenderas att den som har lätt att få njursten till vardags dricker mycket vätska (ungefär 3 liter per dygn) och försöker späda ut sin urin. En vanlig vattendrivande tablett hjälper till att sänka kalkmängden i urinen. Ifall din pojkväns njursten innehåller oxalat bör han speciellt undvika oxalsyra som förekommer rikligt i rabarber, spenat, the, choklad och kaffe. Dessutom hjälper vitamin B6. Det är också viktigt att doktorn upptäcker och behandlar en ev. urinvägsinfektion.

Om stenen sitter kvar i njuren eller urinledaren kan den krossas med hjälp av kraftiga ljudvågor utifrån. Ifall det inte fungerar så görs under bedövning en operation med en kateter som förs in via urinblåsan alternativt via huden på ryggen.

Klådan kommer sannolikt inte från stenen och kan knappast bero på nedsatt njurfunktion eftersom njurarna har god reservkapacitet och man klarar sig bra med bara en fungerande njure. Kanske är det värktabletterna som han reagerar mot.

Än en gång: Din pojkvän är ung och bör absolut kontrollera sin ev. kvarvarande njursten och sin njurfunktion. Och det är bra om han kan visa upp en tillvaratagen urinsten för doktorn.

Scroll to Top