Vad var det för hårda knölar jag skar bort?

Detta är något som jag undrat över i många år men aldrig fått något svar på. Det handlar om hårda knölar. Jag är född på...

Detta är något som jag undrat över i många år men aldrig fått något svar på. Det handlar om hårda knölar. Jag är född på 20-talet och uppvuxen på landet. Där fick jag som barn hjälpa till med att skära kött och fläsk till korv mm efter hemslakten. Då kunde det förekomma grå, ganska hårda knölar som oftast var inbäddade i fett. Jag fick lära mig att dessa knölar var hemskt farliga och noga måste skäras bort. Vad kan det ha varit för knölar? Varför var de farliga? Finns de hos människor också? Kan det ha varit cancerknölar?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Knölarna som du fick skära bort för att de inte skulle hamna i maten var säkert lymfkörtlar. Sådana har både människor och djur. Det är normalt ärtstora, ljusa kulor som sitter lite överallt i kroppen. De innehåller vita blodkroppar och bildar kroppens immunförsvar mot bakterier och virus. De är också inblandade i allergier och reumatiska sjukdomar.

Om man är sjuk så svullnar ofta lymfkörtlarna upp och börjar ömma. Det är t ex vad som händer när vi har halsfluss. Då svullnar halsmandlarna (som är lymfkörtlar) och gör riktigt ont medan de vita blodkropparna försvarar kroppen mot anfallande streptokock-bakterier. På samma sätt kan körtlarna svullna om vi angrips av herpesvirus som ger sår på munnen eller kanske nere i underlivet.

Lymfkörtlarna sitter på många ställen i kroppen. Vi har dem på halsen, i armhålorna och i ljumskarna, men också invärtes. I fettet längs tarmen finns det många. Vid vissa tarmsjukdomar svullnar de upp.

Förr i tiden fanns det ibland kor som hade tuberkulos (TBC) i sitt juver och som kunde sprida sjukdomen med sin mjölk om inte mjölken värmdes upp och pasteuriserades. Det hände att människor och husdjur som drack av mjölken drabbades av tarmtuberkulos som efterlämnade hårda, knöliga lymfkörtlar i magen. Kanske var det någon gång sådana knölar som du skar bort ur fettet. Det var säkert klokt att du var försiktig eftersom lite smitta kunde finnas kvar i lymfkörtlarna om djuret inte var helt friskt. I dag besiktigas allt kött och fläsk av veterinärer på våra slakterier och prov tas för att upptäcka och förebygga en lång rad sjukdomar.

Tumörer kan växa i våra lymfkörtlar om vi råkat ut för en cancer som spridit sig. Då känns lymfkörtlarna stora och knöliga, men de brukar inte göra ont. Det förekommer också speciella lymfkörteltumörer som kallas lymfom och Hodgkin. Jag tror emellertid inte att det var sådant som du råkade på i djurens kött och fett när du hjälpte till med slakten hemma. Det är för övrigt så gott som omöjligt att framkalla cancer genom att blanda en tumör i maten. Veterinärerna på slakterierna kasserar dock för säkerhets skull köttet från alla djur med tumörsjukdom. Det får inte användas till människoföda.

Däremot finns det många kemikalier som är farliga att förtära och som kan framkalla sjukdomar om de blandas i maten. Därför är det bäst att vara kritisk mot alla nya kemiska tillsatser som ständigt dyker upp i våra livsmedel.

Scroll to Top