Kommer jag att känna lukt och smak igen?

För två veckor sedan föll jag från en stege och slog i bakhuvudet. Jag var medvetslös någon minut och minns inget av händelsen. På sjukhuset...

För två veckor sedan föll jag från en stege och slog i bakhuvudet. Jag var medvetslös någon minut och minns inget av händelsen. På sjukhuset konstaterade man hjärnskakning. Röntgen visade inga skador. Efter ett dygn var jag hemma.

Jag hade starka smärtor i huvudet och nacken under en vecka. Nu klarar jag mig utan smärtlindring, men jag är fortfarande yr och trött. Jag har också “lock” för vänster öra och höga ljud gör ont. Men det som bekymrar mig mest är att jag varken känner smak eller lukt. Läkarna sa att lukten skulle vara tillbaka inom en vecka, men nu har det gått två.

Jag undrar hur lång tid det tar för hjärnan att läka? Kan jag få bestående men fast inga skador konstaterades på röntgen? Finns det något att göra. Tacksam för svar. Jag är 40 år och kvinna.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Att luktsinnet kan försvinna efter en svår skada mot huvudet är väl känt bland öronläkare, neurokirurger och neurologer. Det händer hos kanske var tjugonde patient, beroende på hur svår skadan är. Ibland är det många av de ytterst fina nervtrådarna i benet mellan näsan och hjärnan som slitits av. Då gäller det för luktcellerna i näsan att skicka ut nya trådar som ska försöka hitta rätt väg genom benet och skapa ny kontakt med hjärnan. En sådan läkning kan ta upp till ett halvt år och lyckas tyvärr inte så ofta som man skulle önska. Men skadan kan också sitta i nervbanorna inne i hjärnan och vara mer övergående.

Ditt lock för örat och din ljudkänslighet kan tyda på att hörselnerven eller sinnescellerna i hörselsnäckan som sitter i innerörat också tagit skada. Det kan en hörselutredning hos öronläkaren ge svar på. Datorröntgen är mycket bra på att visa blödningar, tumörer, svullnader och sprickor i huvudet men klarar däremot inte att mäta nedsatt sinnesfunktion eller påvisa söndriga små nervtrådar.

När du föll från stegen och slog i huvudet och svimmade så var det medvetande- och vakenhets-centrum djupt inne i hjärnan som reagerade. Vid en lätt hjärnskakning är man ev. medvetslös och har minnesförlust under någon minut. Ofta kräks man efteråt. Vid svår hjärnskakning är man medvetslös längre och kan ha tappat minnet under flera timmar. Ifall medvetslösheten varar mer än 6 timmar så talar läkarna om en diffus (utbredd) hjärnskada. Då har man lång minnesförlust av vad som hänt såväl före som efter olycksfallet.

Ofta, men inte alltid, är direkta skador på luktnervstrådarna förknippade med de svåra formerna av hjärnskada. Hjärnan omges av ett tunt vätskeskikt under hjärnhinnorna vilket lindrar häftiga slag ungefär som en stötdämpare. Men det gör att hjärnan samtidigt kan komma i gungning och då tänja på blodkärl och nerver som passerar vätskerummet. Sannolikt var det något sådant som hände när du slog i bakhuvudet. Jag får bara hoppas att du börjat få tillbaka lukten när du nu läser detta. Och om lukten återvänder så kommer smaken automatiskt tillbaka samtidigt, eftersom de delvis utgör samma sinne. Tyvärr finns ingen bra medicin att ta utan det bästa du kan göra är att vila lite extra och leva lugnt och försöka undvika att bli alltför nedstämd. En liten tröst är att Nobelpriset i medicin 2004 gick till två forskare som kartlagt just luktsinnet.

Scroll to Top