Hur botas kallbrand i tarmen?

Varför kan man få kallbrand i magsäck och tarm? Hur botas detta? Är det när en kroppsdel blir utan blod som man får kallbrand? Man...

Varför kan man få kallbrand i magsäck och tarm? Hur botas detta? Är det när en kroppsdel blir utan blod som man får kallbrand? Man har ju hört att händer och fötter blivit amputerade på grund av detta.

Jag har hört sägas att 90 procent av immunförsvaret sitter i mag- och tarmsystemet. Hur klarar sig då en patient som drabbas av kallbrand där? Tacksam för svar!

Doktor Helge Löfberg svarar:

Om blodet inte får strömma fritt till en kroppsdel så hotas denna mycket riktigt av kallbrand, d v s undergång och död. Inne i magen är det framför allt tunntarmen och grovtarmen som kan råka ut för något sådant. Däremot sällan magsäcken. Orsaken är ofta åderförkalkning eller blodproppar som täpper till kärlen. Även inflammation i kärlväggen förekommer. Bästa boten är förebyggande, alltså att inte röka och att i tid behandla högt blodtryck och höga blodfetter. När tarmen väl råkat ut för strypt blodflöde, gangrän som kirurgerna säger, så är enda boten operation. Det blir ibland en stor operation eftersom kirurgen måste försöka ta bort all livlös tarm och sedan koppla ihop återstoden så att maten ända kan sugas upp och avföringen komma ut genom påse på magen eller den naturliga vägen.

Grovtarmen är inte absolut livsnödvändig. Den suger upp vatten och fungerar som en reservoar för avföringen, något som man i nödfall kan vara utan. Däremot måste man ha kvar minst en, ibland två meter väl fungerande tunntarm för att kunna suga upp nödvändig näring. Tunntarmen ligger veckad i slingor i magen och är ungefär tre meter lång om man vecklar ut den. En kort bit kan doktorerna operera bort, men inte för mycket eftersom man då riskerar att få brist på vitaminer, mineraler och andra livsviktiga födoämnen.

Ordet kallbrand är ett gammalt svenskt ord som används mest när en fot eller tå gått under. Tån blir då först vit, känslolös och kall, sedan sårig och svart. I buken talar läkarna hellre om tarm-ischemi (dåligt blodflöde) och om gangrän och nekros (vävnadsdöd). En död och livlös tarm släpper ut bakterier i blodbanan så att den sjuke får blodförgiftning (sepsis) med frossa, chock och stark sjukdomskänsla. Så småningom kan också tarmen brista och orsaka en farlig bukhinneinflammation.

Sådana här tillstånd är alltid allvarliga och det gäller för doktorn att snabbt ställa rätt diagnos och operera innan patienten blivit alltför medtagen. Men eftersom de flesta med den här sjukdomen är gamla och svaga så tål de inte alltid den livräddande operationen.

Många av immunförsvarets vita blodkroppar finns mycket riktigt i tarmväggen. Forskarna tror att immunförsvaret behöver tarmen vid livets början för att komma igång och fungera. Men i vuxen ålder avtar detta behov. Så det största problemet vid gangrän i tarmen är inte immunförsvaret.

Scroll to Top