Varför får en frisk människa tarmvred?

Min far som snart är 69 år blev väldigt dålig i magen i våras. Han kom akut till sjukhuset och opererades två gånger för tarmvred....

Min far som snart är 69 år blev väldigt dålig i magen i våras. Han kom akut till sjukhuset och opererades två gånger för tarmvred. Ovanpå det fick han blodförgiftning och ingen trodde att han skulle överleva. Men han klarade sig efter att ha legat i respirator och fått konstgjord njure i flera veckor. Det är vi naturligtvis oerhört tacksamma för.

Det tog dock två månader innan pappa kunde stå på benen igen. Fortfarande orkar han bara gå en kort bit och han har fått påse på magen för avföringen. Min fråga är: gick något fel under den första operationen och hade krisen kunnat förhindras? Varför får man tarmvred om man tidigare varit helt frisk?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Tarmvred betyder att det blivit tvärstopp i tarmen så att maten inte kommer fram. Orsaken kan vara ett hinder som t ex en tumör, ett bråck, en sammanväxning eller att tarmen snurrat sig runt sig själv. Då får man mycket smärtsamma kolikanfall när tarmen krampartat försöker pressa tarminnehållet förbi det trånga stället. Det finns också en annan sorts tarmvred som inte har krampsmärtor utan mera molvärker och ömmar. Då är det blodförsörjningen till tarmen som upphört på grund av att en blodpropp täpper till tarmens blodkärl.

Alla former av tarmvred är mycket farliga eftersom den sjuka delen av tarmen till slut dör. Då kommer bakterierna inne i tarmen ut i blodomloppet och orsakar blodförgiftning och chock. En sådan allmän blodförgiftning kallas sepsis och är ett direkt livshotande tillstånd som är svårt att behandla. Det gäller att doktorerna på intensivvården är snabba och tidigt börjar med livräddande mediciner och dropp innan alltför många organ i kroppen har tagit skada. Tydligen blev din fars njurar tillfälligt utslagna eftersom han behövde dialys, och hans lungor fick hjälp av en respirator att syresätta blodet.

Förutom att häva chocken och blodförgiftningen måste läkarna genom att operera rätta till hindret i tarmen. Om tarmväggen är sårig och hotar att spricka så är det säkrast att operera bort hela det sjuka området. Sedan gäller det att koppla ihop de återstående delarna av tarmen. Sannolikt tog man inte bort tillräckligt stor bit av tarmen under den första operationen, eller också uppstod en läcka som hotade ge bukhinneinflammation. Det kan ibland vara vanskligt även för en erfaren bukkirurg att exakt avgöra hud långt avsnitt av tarmen som måste offras och vilka delar som det går att behålla. Självklart försöker läkarna vara återhållsamma och inte ta bort för mycket tarm i onödan eftersom det kan skapa problem och försvåra näringsupptaget i framtiden. Å andra sidan kan det vara svårt att få en halvskadad tarm att läka om den lämnas kvar och patienten är i chock. Det är svårt för mig att säga om man hade kunnat operera annorlunda. Påsen på magen är sannolikt tillfällig och kan nog tas bort genom en mindre operation när din far har fått tillbaka sina krafter.

Lyckligtvis klarade sig din far till slut igenom sjukdomen och operationerna trots att såväl njurarna som lungorna sviktade. Men jag förstår att ni anhöriga måste ha känt stark förtvivlan och oro.

Scroll to Top