Varför vill man inte utreda min prostata?

Jag vill ställa några frågor samt höra din åsikt om den bedömning läkaren har gjort i mitt fall. Mitt PSA-prov är förhöjt och jag går...

Jag vill ställa några frågor samt höra din åsikt om den bedömning läkaren har gjort i mitt fall. Mitt PSA-prov är förhöjt och jag går på kontroll. Men jag är 80 år och läkaren vill inte närmare utreda min prostata. Jag är väldigt vilsen när det gäller hans resonemang. Det är oroligt att inte veta om det kan vara cancer i min prostata och om den kan spridas.

Jag undrar nu hur lång tid som behövs mellan PSA-proven för att hålla rimlig kontroll? Vad betyder hyperplasi, expektans och benign? Proscar är väl ett omdiskuterat läkemedel?

Om du kan belysa mina frågor i ditt svar är jag väldigt tacksam.

PS. Jag har hyfsade gener. Föräldrarna dog vid 97 respektive 87 års ålder.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Jag förstår att du är villrådig eftersom även läkarna ibland har svårt att säga vad som är rätt eller fel när det gäller cancer i prostatan. För att fungera måste en förebyggande botande behandling nämligen göras redan när tumören är mycket liten. Behandlingen innebär antingen en total bortoperation av hela prostata eller strålbehandling. Båda metoderna är ganska påfrestande och förknippade med vissa komplikationsrisker. De botande behandlingarna rekommenderas därför främst för medelålders män som har mest att vinna. Målgruppen är män under 70 år som är fria från andra sjukdomar. Fast om man är i 50-60-årsåldern och känner sig frisk så är man i regel inte beredd att offra en del av sin sexualitet för att ta bort en liten cancer som är symtomlös. Patienterna måste då nästan övertalas av läkarna att ta prov och eventuellt låta sig bli opererade.

Din situation är tvärtom. Du eftersträvar visshet och önskar bli mer utredd med vävnadsprover som i så fall tas med nål från prostatakörteln via ändtarmen. Vad är problemet, undrar du. Jo, du är äldre och vinsten av en aktiv botande behandling märks först efter mer än tio år. Och då har du hunnit bli 90. Därför tvekar din läkare. Däremot finns möjligheten kvar att bromsa en eventuell tumör med hormonbehandling och att lindra symtomen i framtiden om så skulle behövas.

Läkarna talar om mikroskopisk “gömd” prostatacancer som man kan ha i flera decennier utan att få besvär. En sådan dold tumör behöver inte behandlas hos äldre män. Den är mycket vanlig och finns hos tre av fyra män om man blir tillräckligt gammal. Tyvärr förekommer dock också motsatsen. Vilket innebär ett stort lidande för flera tusen män i Sverige varje år. De som i dag har symtom skulle sannolikt ha botats om de behandlats 15-20 år tidigare. Men det är svårt att i förväg säga vilken prostatacancer som blir stillsam och vilken som blir livshotande.

Det finns även flera andra problem. PSA-provet (Prostata Specifikt Antigen) är inte helt tillförlitligt. Även en godartad (benign) förstoring (hyperplasi) av prostatan ger en lätt till måttlig PSA-stegring. Eftersom så gott som alla äldre män har en sådan godartad förstoring så är en lindrig PSA-förhöjning vanlig hos dem. Sannolikt är det så din doktor resonerar. Om du varit 20-30 år yngre hade däremot ditt PSA-värde varit alarmerande för cancer.

Proscar är en medicin som minskar styrkan av det manliga hormonet testosteron. Det hjälper bra mot en godartad prostata-förstoring men fungerar tyvärr inte mot cancer.

Expektans innebär att läkaren avvaktar och väntar med ytterligare utredning eller behandling. Kontrollintervallen för PSA i din situation kan nog vara kring 1/2- 1 år om du känner dig frisk och PSA-värdet inte stiger ytterligare. Ifall du är mycket orolig kan du nog be om extra uppföljning och utredning. Tilläggas bör att läkarna i Sverige har varit återhållsamma med PSA-prover och operationer av prostatacancer. I USA är det tvärtom. Där förordas en mer aktiv behandling “för säkerhets skull”. En och annan patient behandlas nog “i onödan”. Även där är det de yngre patienterna i 50-60-årsåldern som framför allt kontrolleras och blir av med sin prostata.

Scroll to Top