Kliogest ger inget graviditetsskydd!

Jag är 45 år och har nyligen haft min, förhoppningsvis, sista mens. Jag använder Kliogest. Nu undrar jag om jag fortfarande kan bli gravid eller...

Jag är 45 år och har nyligen haft min, förhoppningsvis, sista mens. Jag använder Kliogest. Nu undrar jag om jag fortfarande kan bli gravid eller om jag utan risk kan ha sex utan att använda något skydd?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Du är bara 45 år gammal. Enbart din ålder innebär alltså ingen garanti för att du inte fortfarande skulle kunna bli gravid. Du har också nyligen haft en blödning som du själv uppfattat som en menstruation. Nu hoppas du att det är den sista du kommer att få.

Jag undrar litet över vad som får dig att tro det? Vad gör att du tycks vara ganska övertygad om att du är i klimakteriet? Visserligen har du ordinerats Kliogest, ett av de hormonpreparat som ges mot klimakteriebesvär. Det betyder sannolikt att du har eller har haft sådana problem. Men en del av den här typen av besvär kan faktiskt ibland debutera flera år före menopaus. Och under den tiden kan en ägglossning – och en graviditet – mycket väl inträffa, även om sannolikheten inte längre är så stor.

Olika typer av hormonbehandlingar finns för att minska övergångsbesvär. Avsikten med dem är att ersätta och balansera den egna kroppens minskade produktion av östrogen och gulkroppshormon. Ett av de preparat som då kan bli aktuella är just Kliogest. Men varken Kliogest eller andra hormonpreparat, som ordineras på den här indikationen, innebär något skydd mot graviditet. Hormoninnehållet i dessa “ersättningspreparat” för behandling av klimakteriebesvär är nämligen betydligt mindre potent än vad det är i p-piller, p-sprutor och p-stavar. Det innebär bl a, att inte något av preparaten mot övergångsproblem är tillräckliga som graviditetsskydd.

Eftersom det är Kliogest som du ordinerats, är en tänkbar möjlighet att du före din senaste blödning redan under en lång period varit utan mens och bedömts verkligen ha ett tidigt klimakterium. Kliogest och andra preparat med liknande hormonsammansättning brukar nämligen oftast ordineras en kvinna först ett par år efter menopaus. Skulle det vara så för dig, betyder det att risken för graviditet för din del är ytterst liten.

Men självklart måste du ha ett säkert besked om hur det förhåller sig. Därför tycker jag att du på en gång ska be om en telefontid till din gynekolog och fråga honom/henne. Finns det någon som helst tvekan, tycker jag att du ytterligare en tid ska använda någon typ av preventivmedel för att slippa hamna i en onödig och jobbig situation.

Ett bra val under den sista delen av vår fertila period kan vara en hormonspiral. Dels är det ett preventivmedel med mycket hög säkerhet. Dels är den mängd gulkroppshormon som spiralen kontinuerligt utsöndrar under åtminstone en sjuårsperiod tillräckligt hög för att hålla nere tillväxt av livmoderslemhinnan, om den utsätts för östrogen-stimulans. Det innebär också att östrogen mot övergångsbesvär kan ges utan att tillsätta ytterligare gulkroppshormon.

I de allra flesta kombinationspreparaten ingår både östrogen och gulkroppshormon. Detta gäller också Kliogest. Med en hormonspiral insatt skulle du kunna övergå till ett rent östrogenpreparat. En hel del kvinnor upplever det mycket positivt att slippa tillsatsen av gulkroppshormon vilket kan ge liknande symptom som den typiska “veckan-före-mens”-känslan.

Scroll to Top