Jag har tio barn och har blivit gravid igen!

Jag är en kvinna på 35 år och jag är mamma till tio barn, varav den yngsta föddes för drygt ett år sedan. Alla barnen...

Jag är en kvinna på 35 år och jag är mamma till tio barn, varav den yngsta föddes för drygt ett år sedan. Alla barnen är helt friska och jag och min man har aldrig haft några större problem med våra barn, utan de har varit väldigt lättskötta allihop.

Min man är pappa till samtliga barn och vi har alltid haft det bra tillsammans, så egentligen borde det inte finnas några som helst problem om det inte vore för en sak, att jag nyligen upptäckt att jag är gravid igen. Detta kom som en chock för mig eftersom jag har ätit p-piller och min man och jag har bestämt att vi inte vill ha fler barn.

Min man är den ende som vet om att jag är med barn och han säger att han kommer att stötta mig vad jag än beslutar mig för. Det känns så jobbigt för jag vet inte hur jag ska göra. Har du några råd att ge mig?

Familjerådgivare Kerstin Bohm svarar:

Min förhoppning är att du hinner få ett svar medan du fortfarande har tid att ta ställning till hur du ska handskas med den oväntade graviditeten. Det kändes mycket positivt att läsa om en mamma, som fött tio barn, och som beskriver dem som friska och lättskötta och utan några större problem i skötsel och uppfostran av dem. Både du och din man är sannolikt både friska och harmoniska människor, som alltid har levt bra tillsammans och därigenom gett era barn en god miljö att leva i. Men också de starkaste människor har en gräns för vad de orkar med och vad de vill och kan engagera sig i.

Nu hade ni båda tillsammans gjort det valet att ni ville under många år framöver ta väl hand om de barn ni redan hade fått men inte heller önskade ytterligare barn. Det beslutet är fullt begripligt och ett moget ansvarstagande för den livsuppgift ni redan har tagit på er.

Mitt förslag till dig är att så fort som möjligt ta kontakt med kuratorn på aktuell kvinnoklinik för att prata igenom din situation. Det känns viktigt att du – vad du än bestämmer dig för – får inte bara ett utan flera samtal för att samtala kring de tankar, känslor och funderingar, som uppstått i samband med den oönskade graviditeten.

Hur mycket vi än älskar våra barn, så har naturligtvis tio födslar förorsakat ett visst slitage på kroppen. En gynekolog kan säkert också hjälpa dig med att se vad som är medicinskt relevant för din hälsa. Du behöver göra det som känns rätt för dig och de barn som redan finns. Det är många år framöver, som de kommer att vara beroende av att du är vid god såväl fysisk som psykisk hälsa. Lycka till med ditt beslut och försök att vara rädd om dig själv.

Scroll to Top