Min granne har en stor, brun fläck på kinden

Jag är god vän och granne med en 82-årig kvinna som har en stor brun fläck på kinden intill ögat. Själv bryr hon sig inte...

Jag är god vän och granne med en 82-årig kvinna som har en stor brun fläck på kinden intill ögat. Själv bryr hon sig inte om det och hennes barn reagerar inte heller. Men jag tycker att fläcken ser otäck ut och undrar vad det kan vara. Hon har haft den i flera år nu och den har långsamt blivit större. Nu är den ungefär dubbelt så stor som en tesked (om man räknar bort skaftet, förstås).

Nu undrar jag: Ska jag försöka få med mig henne till doktorn? Eller är det bara jag som inbillar mig att det kan vara något farligt? Tacksam för svar.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Jag tycker att du ska beställa tid åt din grannfru hos doktorn på vårdcentralen. Försök vänligt men bestämt övertyga henne om att du gör det för hennes eget bästa. Kanske behöver hon också hjälp och sällskap till doktorn så att hon verkligen kommer dit och inte ångrar sig och stannar hemma.

Vad det är för fläck hon har på kinden går inte att säga utan undersökning, men det låter som en åldersförändring orsakad av solens ultravioletta strålar. Äldre människor kan få en helt ofarlig fläck som kallas talgkörtelvårta (seborroisk eller senil vårta) och den kan doktorn lätt bara skrapa bort. Men fläcken på kinden kan också vara ett förstadium till hudcancer och då bör den absolut behandlas. Det finns en platt, svartbrun fläck som kallas “lentigo maligna” vilket betyder just “elakartad fläck”. Den uppträder i ansiktet hos människor med åldrad hud och växer långsamt. Efter tio år kan den ha blivit så stor som hos din granne. Då ökar risken att den växer på djupet och sprider sig runt om i kroppen. Samtidigt brukar den bli knottrig och skarpare i färgen.

Det är snällt att du bryr dig om din grannfru och att du skrivit det här brevet. Nu gäller det för dig att övertala henne att gå till doktorn. Om hon tvekar så tala eventuellt med barnen och be dem hjälpa till. Du kan också be någon i hemtjänsten att stödja henne eller skriva till distriktssköterskan.

Jag har själv någon gång befunnit mig i den situationen att jag som privatperson t ex på bussen stött på någon helt främmande som haft en sådan obehaglig lentigo maligna fläck i ansiktet. En gång låtsades jag som ingenting och ingrep inte, vilket jag ångrade efteråt. En annan gång lyckades jag på ett diskret sätt övertyga personen att det var bäst att söka läkare.

Om det nu verkligen är en elakartad fläck som din granne har bör hon få den bortopererad av en läkare som är kunnig i plastikkirurgi. Man brukar ha gott om extra hud nedåt halsen som kirurgen kan flytta upp mot kinden och på så sätt få operationssåret att läka utan att efterlämna något fult ärr.

Scroll to Top