Jag känner mig oduglig som älskarinna!

Jag är en kvinna på 52 år med en litet pinsam och känslig fråga, Det gäller de kvinnliga könsorganens form och storlek. Min sambo sedan...

Jag är en kvinna på 52 år med en litet pinsam och känslig fråga, Det gäller de kvinnliga könsorganens form och storlek. Min sambo sedan tio år har på sistone börjat klaga över att min slida känns “lös och stor”. Det gjorde mig mycket ledsen och jag kände mig oduglig och mindervärdig som älskarinna. Jag har nästan helt tappat lusten för sex sedan dess. Min sambo är tolv år äldre och har praktiskt taget varit impotent under hela vår tid tillsammans. Han behöver injektioner i penis för att få erektion.

Nu undrar jag, kanske kritiserar han mig för att han själv känner sig oduglig som älskare? Eller kan det vara så att kvinnliga könsorgan förändras med åren och att slidan blir “lösare” då man blir äldre?

Jag har fött ett barn för 16 år sedan. Babyn var ganska liten och det var en snabb och lätt förlossning. Min dåvarande man klagade aldrig över att jag skulle ha blivit “uttänjd” efter förlossningen. Tvärtom, så var vårt sexliv nästan bättre efter barnets födsel.

Jag har ingen som jag kan fråga till råds om detta känsliga problem, så jag hoppas på svar från dig.

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Jag tror väldigt mycket på den förklaring som du själv kommit fram till. Under nära tio års tid har din sambo haft sexuella problem. Att inte kunna få erektion är något oerhört traumatiskt, alldeles speciellt som det är en relativt ung man som drabbats – din sambo var ju då problemet började faktiskt bara 54 år gammal.

Det finns en lång rad olika faktorer som kan vara förklaringen till erektionsstörningar. Bland dem förekommer både psykiska orsaker och kroppsliga, kanske sjukliga, förändringar. Det kan också handla om vissa typer av medicinering eller om någon annan direkt eller indirekt påverkan på könsorganen och deras funktion. Eftersom din sambo fått injektioner i penis för att få erektion, förutsätter jag att han innan dess blivit medicinskt noggrant undersökt och genomgången samt att han är informerad om varför det kan ha blivit så här. Ändå måste det vara ytterst svårt för honom att acceptera och sluta hoppas. Säkert söker han ständigt efter nya förklaringar och då gärna sådana som ligger utanför honom själv. Det är här som de nya klagomålen på dig kommer in. Han kan också ha fått ännu sämre känslighet i sina könsorgan och verkligen upplever det vara så som han säger.

Vilken orsaken än är till hans reaktion, tycker jag att du för din egen del ska be att få tala med och bli undersökt av en gynekolog. Möjligen kan vävnaderna i bäckenbotten liksom överallt för övrigt i kroppen med åren bli något mindre spänstiga. Men det är inte så ofta som det här har någon påverkan på samlivet i en normal och nära relation. Skulle det visa sig att du har t ex ett begynnande framfall eller liknande, så går det lätt att åtgärda med en liten korrigerande plastikoperation. Någon annan förändring hos dig finns det ingen anledning att misstänka. Men det allvarliga är att du kommit att uppleva dig som ifrågasatt och underkänd som kvinna. Det har kommit att påverka din lust, din egen sexualitet och handla om hela din kvinnoidentitet. Den bilden av dig själv hoppas jag att en gynekologkonsultation ska kunna förändra.

Sedan tycker jag att du ska be att få vara med din sambo, när han nästa gång träffar den androlog eller annan doktor, som har hand om honom och hans problem. Ni har levt tillsammans i tio år och därför har självklart även du rätt att få information om någonting som för er båda är så viktigt.

Nästa steg är att ni tar kontakt med en sexualrådgivningsbyrå. Ni kan be gynekologen eller sambons läkare att bli hänvisade dit eller att få remiss. För ert fortsatta gemensamma liv känns det viktigt, att ni också får den typen av professionell hjälp. Ni behöver både stöd och råd, så att ni inte i förtvivlan och av okunskap sårar och far illa med varandra, utan tar hand om varandra och tar vara på de möjligheter som även ni trots era problem har till ett rikt samliv.

Scroll to Top