Kan hormonspiral och östrogen kombineras riskfritt?

Jag började vid 47 års ålder få problem med allmänt irriterade slemhinnor i underlivet. Jag gick till gynekologen och fick bl a rådet att sluta...

Jag började vid 47 års ålder få problem med allmänt irriterade slemhinnor i underlivet. Jag gick till gynekologen och fick bl a rådet att sluta använda tvål i underlivet. Men ingenting hjälpte så jag fick senare utskrivet Vagifem. Det hjälpte redan efter några veckor.

Är det tidigt att använda Vagifem i den åldern? Kommer jag att behöva använda det livet ut? Jag har hormonspiral insatt sedan 1996 och är inne på min andra nu. Har därför inga blödningar och vet ej hur långt jasg kommit i klimakteriet. Kan blandningen av Levonova och Vagifem ge ökad cancerrisk?

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Det finns åtskilliga anledningar till besvär av den typ som du drabbats av. Att det skulle handla om en infektion eller någon annan sjuklig förändring i underlivet kan uteslutas, eftersom det vid din gyn-undersökning primärt inte vidtogs några speciella åtgärder och du inte heller fick någon behandling utöver allmänna råd. Tvättning av underlivet med olja i stället för tvål brukar kunna hjälpa en del om det bara rör sig om litet sköra och allmänt ömtåliga slemhinnor. Men du blev inte bättre förrän du fick Vagifem, vilket är ett slidpiller som innehåller östrogen.

47 år är en vanlig och normal ålder för begynnande klimakterium, som ibland kan starta ännu tidigare. I övergångsåldern avtar vår egen produktion av både östrogen och gulkroppshormon samtidigt som balansen mellan dem rubbas. Överväger bristen på gulkroppshormon uppträder ofta problem med rikliga, långdragna blödningar. En minskad östrogen-produktion ger den typ av besvär som vi vanligen kallar “övergångsbesvär”. Hit hör svettningar, blodvallningar, sömnbesvär, nedstämdhet och psykisk obalans. Hit hör också tunna, torra, sköra och lättirriterade slemhinnor i slida och urinvägar.

Slemhinnebesvär som dina är alltså ett mycket vanligt tecken på östrogenbrist. Vagifem hjälpte dig efter några veckors behandling. Det är också den tid som vid östrogenbristrelaterade förändringar brukar behövas för återuppbyggnad och normalisering av slemhinnorna. Både dina nytillkomna besvär och effekten av behandlingen stämmer sålunda väl med att det är just brist på östrogen som dina besvär handlar om. Och den mest sannolika orsaken till den är, att du håller på att komma in i övergångsåldern.

Behandlingen av olika “bortfallssymptom” går ut på att ersätta det eller de hormon där vår egen produktion är otillräcklig. Vad man vill uppnå är mest möjliga besvärsfrihet med lägst möjliga hormontillägg (substitution). Det innebär att det ibland kan vara olika hormonpreparat som blir aktuella under olika perioder av övergångsåren och tiden efter menopaus.

Lägst östrogendos finns i preparat avsedda för lokalbehandling av slemhinnebesvär. Är detta den enda anledningen till behandling väljer man i första hand något av de preparaten. Det finns bland dem dels receptbelagda östrogeninnehållande vagitorier (slidtabletter), dels finns det östrogensalvor och krämer vilka kan köpas receptfritt på apoteket. För många kvinnor kan den här behandlingen vara tillräcklig. Flertalet behöver dock under en kortare eller längre period öka östrogentillskottet med ett mera potent preparat (tabletter eller gel). När besvären avtar, återgår de flesta av kvinnorna till enbart ett lokalpreparat. Slemhinneproblemen kvarstår nämligen ofta. Dessutom är slidkatarrer och problem från urinvägarna vanliga högre upp i åldern och kan mestadels undvikas med fortsatt lokalbehandling.

Hormonspiral och östrogenpreparat är en utmärkt behandlingskombination. Livmoderslemhinnan stimuleras av östrogen vilket vid långtidsbehandling kan innebära risk för utveckling av cellförändringar i livmoderkroppen. Detta motverkas av gulkroppshormon och är anledningen till att alla östrogenbehandlade kvinnor som har sin livmoder kvar också måste få gulkroppshormon i någon form. Enda undantag från det är de lokala östrogenpreparaten som är så svaga att tilläggsbehandling med gulkroppshormon inte behövs.

Men behåll du ändå din hormonspiral! För skulle du senare behöva öka din östrogendos är gulkroppsinnehållet i spiralen fullt tillräckligt för att motverka östrogenstimulans av livmoderslemhinnan. Din nya hormonsubstitution kommer att ha god effekt även på slidslemhinnorna vilket innebär att du då samtidigt kan upphöra med lokalbehandlingen.

Scroll to Top