Varför fick jag småblödningar på semestern?

Jag är 51 år och min mens har varit oregelbunden i ett par år. Som t ex i början av året då jag hade mens...

Jag är 51 år och min mens har varit oregelbunden i ett par år. Som t ex i början av året då jag hade mens två gånger i januari och sedan ingen i februari.

Jag hade mens i början av juni under fem dagar. Sedan åkte jag på semester till USA. Vanligtvis har jag haft 28 dagar mellan blödningarna. Så jag blev förvånad att jag hade småblödningar där i en vecka. Kan det ha någonting med omgivningen att göra? Det var i Florida och extremt varmt.

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Oregelbundna mens-blödningar av den typ som du i ditt brev berättar att du haft sedan ett par år tillbaka, tyder på att du är mitt inne i övergångsåldern. Det skulle också stämma väl med dina 51 år, vilket för övrigt t o m är något senare än vad medelåldern här i landet är för klimakteriet. Spridningen är dock mycket stor, och man räknar knappast som onormalt varken om menstruationerna upphör redan vid drygt 40 års ålder eller om de fortfarande är regelbundna och helt normala upp mot de senare 50-åren.

Något mer fundersam är jag beträffande dina småblödningar under USA-vistelsen. Klimat, värme, omgivning etc har ingen sådan påverkan på blödningsmönstret, även om resor och andra omställningar ibland kan både förlänga och förkorta mens-intervallen. Du nämner inte om de här småblödningarna uppträdde under en avgränsad vecka och i tid skulle kunna motsvara en sparsam mens. Eller om det kanske var så att juni-mensen nästan direkt fortsatte med småblödningarna.

Får du nya liknande blödningar bör du kontakta en gynekolog för undersökning, särskilt om småblödningarna är oregelbundna eller kommer litet då och då före, efter eller mellan dina menstruationer. Mest troligt är att även de här blödningarna sammanhänger med de rubbningar i hormonbalansen som är typiska för övergångsåldern. Men det finns också andra förändringar som ger liknande symptom och som kan behöva åtgärdas utan någon längre väntan.

Scroll to Top