Finns det hjälp mot svår nefrit?

Min son, som är i 30-årsåldern, lider sedan några år av svårbehandlad SLE med nefrit (njurinflammation). Han har fått prova sex olika cellgifter i kombination...

Min son, som är i 30-årsåldern, lider sedan några år av svårbehandlad SLE med nefrit (njurinflammation). Han har fått prova sex olika cellgifter i kombination med kortison. Men medicinerna ger många biverkningar. Han mår illa och har både haft bältros och inflammation i bukspottskörteln tre gånger, dessutom inflammation i urinblåsan och tilltagande värk i leder och muskler. Därför har han inte kunna komma upp i de doser som varit önskvärda. Övriga mediciner som han tar är urindrivande, blodtrycksmedicin och medel mot högt kolesterol.

Sitt första skov fick han våren 2002. I stort sett alla inre organ var angripna. Efter detta skov har han besvärats av nefrit med lågt albumin, 16-23, och på senare tid stigande kreatinin, 165. Hur allvarliga för njurarna är dessa värden?

Behandlingen efter det första skovet (han har haft ytterligare ett par lindrigare med värk och allmän sjukdomskänsla) har i första hand varit riktad mot nefriten. Detta har ju inte gett önskvärd effekt så jag undrar om det finns andra metoder att behandla nefrit med. Kan man t ex avlasta och spara njurarna med någon form av diet? Min son är i nuläget inte så glad för att äta mer cellgift.

Jag undrar också om man genom något prov kan se om nefriten uppkommit som medicinskada eller om det är påverkan av SLE? Om det är så, är behandlingen då densamma i båda fallen?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Värdet på kreatinin visar att din sons njurar tillsammans förlorat mer än hälften av sin förmåga att rena blodet. Normalt brukar kreatininet ligga under 100. Kreatinin är egentligen ett slaggämne från musklerna som hela tiden filtreras ut i urinen och som används som ett mått på njurfunktionen.

Albumin är det vanligaste äggviteämnet i blodet. Hos din son har det sjunkit till hälften av det normala på grund av att hans njurar tappar äggvita ut i urinen. Om han skulle förlora ännu mer äggvita så skulle han bli kraftigt svullen runt om i kroppen eftersom vattnet då inte längre håller sig kvar inne i blodkärlen.

Sammanlagt visar proverna att hans njurar tagit en märkbar skada, men att de fortfarande trots allt fungerar. Njurar brukar tyvärr ha svårt att återfå en funktion som tidigare gått förlorad. Det gäller därför att hejda SLE-sjukdomen så att inte läget förvärras.

Det är specialistläkarna i reumatologi och njursjukdomar på de allra största sjukhusen som har den största kompetensen när det gäller att behandla SLE. Sjukdomen, vars fullständiga namn är “Systemisk Lupus Erythematosus”, beror på att immunförsvaret blivit överaktivt och angriper kroppens olika organ. Tyvärr hjälper inte diet eller hälsokost mot SLE. Om njursjukdomen skulle leda till svår njursvikt med urinförgiftning (uremi) och högt blodtryck kan symtomen däremot lindras om man undviker salt och håller igen på proteinrik mat. Det finns också möjlighet att då ge dialysbehandling med konstgjord njure.

Vid svår SLE är man tvungen att ta starka mediciner för att lindra inflammationen. Men precis som din son erfarit så är man samtidigt extra känslig för läkemedelsbiverkningar. Det är därför det behövs extra stor erfarenhet och kunskap hos läkarna för att balansera läkemedlen rätt. Din son har ju redan fått prova sammanlagt ett halvt dussin cellhämmande medel vid olika tillfällen. Det kan ofta vara svårt att avgöra om det är grundsjukdomen SLE eller eventuella läkemedelsbiverkningar som orsakar symtomen. Ett sätt är att mäta koncentrationen i blodet av patientens läkemedel. Ett annat är att punktera njuren med en nål och ta ut en liten tunn vävnadsbit. Sedan kan läkaren i mikroskop se om njuren innehåller typiska aktiva SLE-skador eller ej.

Själva läkemedelsbiverkningarna är svårare att känna igen. Om man inte tål ett läkemedel så brukar läkarna minska på dosen eller sluta helt och sedan pröva om patienten tolererar en annan medicin bättre. Det gäller att skräddarsy medicinerna så att de passar varje enskild patient så bra som möjligt och anpassa dosen allt eftersom SLE-sjukdomen ökar eller minskar sin aktivitet.

Jag förstår att du är orolig över att din son drabbats av en så svår sjukdom och hoppas att ni båda har närstående som kan trösta och ge stöd. Det forskas mycket på SLE och liknande sjukdomar och det gäller att inte ge upp hoppet om att sjukdomen en dag ska kunna lindras.

Scroll to Top