Har jag fått en vårta i underlivet?

Jag var tillsammans med en kille för några månader sedan. Ingen av oss har legat med någon annan innan vi blev ihop. För ca tre...

Jag var tillsammans med en kille för några månader sedan. Ingen av oss har legat med någon annan innan vi blev ihop.

För ca tre månader sedan upptäckte jag en sort hudliknande utväxt mellan inre och yttre blygdläpparna. Jag vet inte om det är en vårta eller vad man nu ska kunna kalla den för. Den är ganska platt, har inte vuxit något och den gör inte ont. Jag undrar vad det är och hur man kan få bort den?

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Både på och mellan blygdläpparna finns det rikligt med körtlar av olika slag. Mest troligt är att det här handlar om en helt normal talgkörtel vilket skulle stämma väl med din beskrivning. Du ska inte trycka och klämma på den för mycket eftersom det ganska lätt kan bli en infektion i körteln och körtelgången. Det betyder att du kan få en ömmande abscess eller “finne” precis på samma sätt som du säkerligen tidigare själv fått eller sett hos andra på olika ställen av kroppen och alldeles speciellt på ryggen och i ansiktet.

Att det här skulle vara ett kondylom (= en könsvårta) är inte särskilt sannolikt. Men om du är fundersam och orolig tycker jag att du ska kontakta ungdomsmottagningen, så att en erfaren barnmorska kan se efter och förklara för dig vad det är. Kanske kan det också vara ett bra tillfälle att prata litet om preventivmedel?

Scroll to Top