Jag ångrar att jag lät sterilisera mig

Jag är en 36-årig trebarnsmamma. Mina barn är 10, 14 och 18 år gamla. För tio år sedan steriliserade jag mig. Men jag har en...

Jag är en 36-årig trebarnsmamma. Mina barn är 10, 14 och 18 år gamla. För tio år sedan steriliserade jag mig. Men jag har en ny man sedan fyra år och han har inga barn, så nu undrar jag om jag kan återställas så att jag kan bli gravid igen. Jag hade inga problem med att bli gravid tidigare.
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Det är lätt att genom en bukoperation ta bort den igentäppta delen av dina äggledare vilken åstadkoms vid din steriliseringsoperation. Därefter är det inte uteslutet att man skulle kunna göra en äggledarplastik, så att du kan få en ny passage genom den ena eller kanske t o m genom båda äggledarna. Möjligheten att utföra en sådan operation samt resultatet av den beror i hög grad på vilken steriliseringsmetod som användes då för tio år sedan. Det beror också på om du haft några infektioner som ställt till med annan skada i dina äggledare samt på om du har mycket sammanväxningar eller andra förändringar i nedre delen av buken.

Du var mycket ung, bara 26 år, när du blev steriliserad. Inte så sällan händer det att de kvinnor ångrar sig, som så tidigt i livet valt sterilisering framför andra preventivmetoder. Precis som för dig är det mycket som kan inträffa under åren och som innebär en helt ny livssituation. Det här känner vi som handlägger de här frågorna väl till och brukar också ta hänsyn till vid val av operationsmetod. Jag är därför ganska övertygad om att din sterilisering är utförd med en metod som innebär största möjlighet till refertilisering, d v s återställande av dina chanser att kunna bli gravid igen.

Skulle det av någon anledning ändå visa sig inte gå att få ett lyckat operationsresultat och en graviditet, finns fortfarande möjlighet kvar till in vitro fertilisering. Det innebär att ett par mogna ägg tas ut från dina äggstockar och sammanförs med sperma från din man. Ett befruktat ägg förs sedan in i din livmoder där det kan sätta sig fast i livmoderslemhinnan och utvecklas vidare som om befruktningen skett i äggledaren och det befruktade ägget nått livmodern efter passage den vägen.

Det första du ska göra nu är att ta kontakt med kvinnoklinikens mottagning. Är det samma klinik där steriliseringen en gång gjordes finns dina journaler där. I annat fall ska du vid tidsbeställningen be att man skickar efter journalkopior, så att de finns tillgängliga redan vid ditt första besök. Det både underlättar för gynekologen och sparar tid för din man och dig.

Scroll to Top