Hon kommer aldrig att ändra sina dåliga vanor!

Efter att ha varit tillsammans med min flickvän i snart ett år, har det blivit mycket tydligt att våra “livsattityder” är väldigt olika. Hon röker,...

Efter att ha varit tillsammans med min flickvän i snart ett år, har det blivit mycket tydligt att våra “livsattityder” är väldigt olika. Hon röker, är en aning överviktig, äter ofta fet och ohälsosam mat och motionerar aldrig. Själv är jag raka motsatsen. Hon anser att man ska njuta av livet och inte oroa sig för framtiden. Jag anser att man kan njuta av livet trots att man försöker leva hälsosamt.

Jag vet att det är hennes liv och hennes val hur hon vill leva, men det smärtar mig oerhört att veta att hon med stor sannolikhet kommer dö i förtid. Jag vill ju bli gammal och grå tillsammans med henne! Att hon inte gör ett helhjärtat försök att sluta röka är för mig oförståeligt. Om hon verkligen älskar mig borde hon kunna göra det för min skull. Jag tror dock inte att hon någonsin kommer ändra sina vanor.

Detta är något jag oroar mig för nästan konstant. Jag älskar henne mer än jag trodde var möjligt, men jag vet inte hur jag ska kunna stå ut med att få ångest varje gång hon tänder en cigarett. Jag vill absolut inte lämna henne, så frågan är vad jag ska ta mig till. Ska jag kanske rent av tala med en psykiater?

Familjerådgivare Kerstin Bohm svarar:

Naturligtvis är det bra att, som du tycker är viktigt, leva sunt, äta hälsosamt och motionera lagom. Men inte ens den sundaste livsstil är en garanti för ett långt och bra liv. Det finns så många andra faktorer som har betydelse för hur länge vi får leva och hur det liv vi har kommer att se ut. Bakom alla dina farhågor angående flickvännens litet mera nonchalanta levnadsvanor, så tycker jag mig märka en viss egen dödsfruktan. Och det känns som om du just försöker hålla den på avstånd genom att dra upp riktlinjer för både eget och hennes sätt att leva.

Vad jag är litet förvånad över utifrån ditt brev är den stora betoningen på just flickvännens vanor och ovanor. Du skriver ingenting i övrigt om vad det är hos henne som du tycker om och som gör att du just valt henne som tänkbar livspartner. Förmodligen är det så att hennes “livsattityd” inte bara skrämmer dig utan också i någon mån fascinerar dig. Hon representerar både något lockande och något avskräckande för din del. Hon tycks – i alla fall för tillfället – vara både livsbejakande och livsnjutare och leva efter den lustprincip, som vi både kan tycka vara attraktiv och litet “syndig” på samma gång. Och ibland kan vi därför – oftast litet motvilligt – samtidigt beundra personer, som “vågar” litet mer än vi själva ens skulle drömma om.

Du skriver att du oroar dig nästan konstant, vilket naturligtvis är mycket plågsamt och energikrävande för dig själv. Även om du inte alltid formulerar din oro, så är den säkert inte obekant för flickvännen. Hon är med största sannolikhet själv klar över riskerna med rökning och övervikt, så det är ingen okunskap som är skuld till att hon fortsätter på den vägen. Det är möjligt att din närmast ångestbetonade rädsla egentligen har motsatt effekt till det du önskar dig. Flickvännen kan mycket väl ha bestämt sig för att inte låta sig styras av din rädsla. Många andra saker kan säkert påverka henne, men din rädsla får inte bli drivkraften till förändring i hennes livsföring. Och så länge hennes livsstil provocerar dig som den gör idag, så länge kommer hon troligen utmana dig i sin rätt att själv få välja hur hon vill leva.

Det är inte svårt att förstå din önskan om ett långt liv tillsammans med den du tycker om. Men ett långt liv bör ju inte vara ett självändamål. Det är viktigt att se hur vägen dit ser ut tills vi blir “gamla och grå”. Bäst mår vi om vägen är kantad av kärlek, respekt och ömsesidig frihet. Påtryckningar och tjat är oftast förödande för en god livskvalitet. Samtala gärna med en professionell partner om du känner att din oro och rädsla mestadels dominerar över glädjen och tilliten i tillvaron.

Scroll to Top