Hjälp, har jag leukemi?

Jag är en 21-årig tjej som oroar mig över att jag kan ha leukemi. Jag har läst om sjukdomen på Internet och symtomen är just...

Jag är en 21-årig tjej som oroar mig över att jag kan ha leukemi. Jag har läst om sjukdomen på Internet och symtomen är just desamma som jag har. Jag är trött och hängig, och får blåmärken utan att jag slagit mig eller stött emot något. Det ena blåmärket efter det andra kommer upp, vissa av dem är jättestora och andra små.

Jag tränar och rör mycket på mig och jag är också mån om vad jag äter. Ändå är jag så trött och slö. Jag är verkligen rädd för att det kan vara någon allvarlig orsak, men vem ska jag ta kontakt med? Min vårdcentral eller sjukhuset? Jag har dålig erfarenhet av läkare och är därför rädd för att de inte ska ta mig på allvar. Jag läste också att man kan tappa mycket i vikt när man har leukemi och det har jag gjort. Om det beror på att jag tränar eller om det kan ha någon annan orsak vet jag inte. Snälla, hjälp mig!

Doktor Helge Löfberg svarar:

Om du har ångest och känner dig ordentligt sjuk så blir du hjälpt av att träffa en trygg doktor som tar över ansvaret och kontrollerar din hälsa. Det är vårdcentralen och dess läkare du i första hand ska vända dig till. Ifall du har svårt att själv berätta om vad du upplever så tag med någon anhörig eller god vän som kan stödja dig.

Det går inte att ställa diagnosen leukemi utan att undersöka blodet. De blodprover som först kontrolleras är samma som vid en vanlig hälsoundersökning, d v s blodvärdet (hemoglobinet), antalet vita blodkroppar och antalet blodplättar (trombocyter). De här proverna kostar inte så mycket och är enkla att undersöka. Om de är normala så är sannolikheten att du är sjuk väldigt liten. Leukemi betyder “vitt blod” på grund av för många vita blodkroppar. Det används som ett sammanfattande namn på flera olika tumörsjukdomar i de blodbildande cellerna i den röda benmärgen. Åkommorna blir vanligare ju äldre man är men kan förekomma i alla åldrar.

Symtomen vid leukemi är okaraktäristiska och till en början samma som vid blodbrist och många andra sjukdomar. Orkeslöshet och viktnedgång kan ju bero på väldigt mycket. I din ålder är det anorexi som man först tänker på när patienten är en ung kvinna och HIV när det är en ung man.

Att lätt få blåmärken eller små blödningar i huden beror oftast på sköra blodkärl. Om blodplättarna (trombocyterna) i blodet är alltför få till antalet bör doktorn utreda benmärgen och blodet. Andra tecken på leukemi kan vara stora, hårda men oömma lymfkörtlar på halsen eller att man blivit infektionskänslig och flera gånger fått svår halsfluss som utvecklat sig till halsböld.

Att känna sig sjuk är en varningssignal och samtidigt är det ett lidande. Balansen mellan att å ena sidan inte underskatta sina symtom och å andra sidan uppleva dem så starkt att man blir psykiskt invalidiserad kan skifta från stund till stund. Även läkarna har ibland svårt att värdera vad som är rätt. Då är det bra att det finns blodprover som man kan stödja sig på. En långvarig virussjukdom som körtelfeber kan ibland till förväxling likna leukemi men så småningom hjälper proven fram till rätt diagnos. Du skriver att du tidigare blivit besviken efter ett läkarbesök. Prata med en syster eller med sekreteraren på vårdcentralen när du beställer tid så kan du säkert byta till någon annan doktor.

Du nämner att du tränar och rör dig mycket. Det låter positivt och överensstämmer bäst med att du inte har någon allvarlig sjukdom. Förhoppningsvis kan ett lugnande besked om att dina blodprover är bra få dig att må lite bättre och dämpa din oro.

Scroll to Top