Har jag fått tillbaka svampinfektionen?

Jag är en tjej på 20 år som nyligen har haft svamp. Jag använde Pevaryl-vagitorier i tre dagar (som det stod på förpackningen). Nu efteråt...

Jag är en tjej på 20 år som nyligen har haft svamp. Jag använde Pevaryl-vagitorier i tre dagar (som det stod på förpackningen). Nu efteråt så har jag fått en illa luktande doft i slidan och mina flytningar är som “klumpar”, men jag har ingen klåda. Nu undrar jag om det är något farligt eller ska jag bara vänta ut det?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Liksom bl a i munhålan, tarmkanalen, luftvägarna och överallt på huden har vi också inne i slidan ett mycket stort antal olika typer av mikroorganismer. De allra flesta är enbart till nytta och ofta livsnödvändiga för oss. Det kan handla om åtskilligt från nedbrytning av födoämnen till skydd och försvar mot andra typer av sjukdomsalstrande och mindre önskvärda virus, bakterier eller andra organismer.

Samtidig förekomst av ett begränsat antal för oss onyttiga och direkt oönskade mikroorganismer är vanlig. Men normalt finns de utanpå och inne i vår kropp utan att ge några som helst problem. Om de av någon anledning plötsligt skulle börja att kraftigt öka i antal, kan de däremot ställa till med både stora besvär och direkt skada.

De mikroorganismer som dominerar i slidan hos en frisk normal kvinna fram till klimakterieålder (eller ännu längre vid östrogensubstitution) är Lactobaciller. Det är en typ av bakterier som vi behöver för vår normala slid-miljö. Med hjälp av Lactobacillerna hålls tillväxt och ökning av skadliga mikroorganismer tillbaka, slemhinnorna friska och normalfuktiga och flytningen i slidan fysiologisk, alltså normal både beträffande mängd, lukt och konsistens.

Flera olika anledningar kan finnas till att balansen rubbas i den “ekologiska nisch” som slidmiljön är. Det som är allra vanligast och som de flesta känner till, är behandling med antibiotika. Framför allt gäller det s k bredspectra, som angriper inte bara de sjukdomsalstrande bakterier de är avsedda för utan också en hel del av våra “nyttiga”. Det förklarar t ex varför det är så vanligt med diarré vid antibiotikabehandling. Likaså att vi så ofta råkar ut för svamp bara ett par dagar efter behandlingsstart. Proviva eller filmjölk under hela behandlingstiden kan lindra tarmbesvären. Behandling med Pevaryl eller annat liknande preparat kan betyda att även svamp kan undvikas. För att helt kunna slippa ifrån svamptillväxt ska man inte invänta klåda eller andra besvär, utan helst starta antibiotika- och lokal svampbehandling på samma gång.

Efter din pevarylbehandling har klådan försvunnit, vilket tyder på att du troligen är av med din svampinfektion. Det enda som möjligen kan tyda på någon rest är din flytning i klumpar. Svamp luktar knappast någonting alls och den illaluktande doften du fått från slidan tyder på att någonting nytt tillkommit.

Blandinfektioner är vanliga. Det kan vara så, att nu när Lactobacillerna hållits nere och svampen är behandlad, så har andra mikroorganismer du tidigare haft i ett litet antal snabbt kunnat öka i mängd. Vilket mycket väl kan innebära att de hunnit ge en annan typ av slidkatarr innan balansen i slidmiljön hunnit återställas. Men det kan inte uteslutas att det också skulle kunna handla om helt nya bakterier.

Du ska inte bara vänta ut det här. Det kan vara någonting som bör behandlas. Eftersom du bara är 20 år kan du fortfarande kontakta ungdomsmottagningen där du bor. Enklast för dig (och billigast) är att träffa gynekologen som finns där.

Scroll to Top