Kan förlossningsstygnen ge komplikationer?

Jag är en tjej på 31 år, som nyligen fick mitt första barn. Efteråt blev jag sydd efter ett klipp, och barnmorskan sa att trådarna...

Jag är en tjej på 31 år, som nyligen fick mitt första barn. Efteråt blev jag sydd efter ett klipp, och barnmorskan sa att trådarna skulle lossna av sig själva. När jag sedan träffade min barnmorska på mödravårdscentralen så tog hon ändå bort trådarna.

Jag kände mig öm i månader efteråt, och är det fortfarande. Vid ett återbesök hos barnmorskan sa hon att man hade sytt så att mina slemhinnor hamnade “utanför istället för innanför.” Hon behandlade mig med någonting som skulle få det att dra i hop sig igen. Hon sa att det kunde eventuellt bli komplikationer vid samlag. Kommer jag alltid att besväras av detta eller går det över?

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Vid både klipp och bristningar som uppstått i samband med förlossningar och som behöver sys, används numera oftast suturmaterial (tråd) som löses upp och försvinner utan åtgärd precis som din förlossningsbarnmorska berättade för dig. Samma typ av suturer används för övrigt ofta också vid operationer av olika slag t ex bukoperationer. Emellertid kan det ta flera veckor innan trådarna försvinner. Det innebär att de långt efter avsedd effekt och läkning ibland bara irriterar utan att göra någon som helst nytta.

Du var öm och litet av dina slemhinnor låg ytligt vilket inte är så ovanligt. Vävnaderna i hela underlivet brukar nämligen vara rejält svullna och lättblödande omedelbart efter en förlossning och är då ofta inte lätta att exakt suturera. De flesta gånger är det här något som kroppen själv klarar av och rättar till. Barnmorskan ville skynda på den proceduren genom att dels ta bort trådar som inte hunnit försvinna, dels pensla med en lösning, troligen Nelex, lapis eller något annat som drar ihop eller “etsar” viss vävnad. Den typen av behandling brukar ha mycket god effekt men kan behöva upprepas några gånger.

Hjälper det inte och dina besvär fortfarande finns kvar efter 3-4 månader, ska du beställa tid på kvinnokliniken. En liten korrigerande plastik i det område där du har ont, vilket oftast är just vid slidöppningen, är nämligen inte alls besvärlig varken för dig som patient eller för doktorn att utföra. Det görs polikliniskt vilket innebär att du kommer på morgonen och åker hem efter ett par timmar. De flesta gånger räcker lokalbedövning men några gånger kan det kännas skönt med en kortare narkos. Precis som efter förlossningen kan det vara litet besvärligt att sitta närmaste dagarna och samlag bör ni vänta med ett par veckor tills såret har läkts. Annars brukar det inte behövas några föreskrifter eller restriktioner.

Så du ömmande tjej, släpp alla funderingar på att de här problemen ska fortsätta livet ut! Det är någonting som är lätt och tämligen snabbt åtgärdat.

Scroll to Top