Beror min B12-brist på glutenintolerans?

Jag har nyligen varit på vårdcentralen och tagit ett blodprov. Det visade sig att jag lider av brist på vitamin B12 och folsyra. Min läkare...

Jag har nyligen varit på vårdcentralen och tagit ett blodprov. Det visade sig att jag lider av brist på vitamin B12 och folsyra. Min läkare säger att detta kan kopplas till den glutenintolerans jag har sedan tidigare. Kan du förklara det? Jag har nämligen inga större besvär av glutenintoleransen bara jag är försiktig med maten.

Bör jag ändra mina matvanor för att få i mig tillräckligt med vitaminer? Eller räcker det med de tabletter (Behepan och Folacin) som jag fått utskrivet?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Att du är överkänslig mot gluten kan vara en förklaring till varför du har brist på folsyra. För om du av misstag fått i dig gluten, vilket kan vara lätt hänt, så kan tarmluddet i övre delen av tunntarmen ha tagit skada. Och det är just där man brukar suga upp fett, kolhydrater och järn men också folsyra ur maten. Vitamin B12 sugs däremot upp längst ner i tunntarmen. Det är då alltid sammankopplat med ett speciellt ämne som bildas i magsäcken (intrinsic factor). Därför är B12-brist allra vanligast om man har en kronisk magkatarr (gastrit) som stört bildandet av detta ämne. En annan orsak är Crohns sjukdom som ibland gör att nedre delen av tunntarmen skrumpnar. Men även andra mag-tarmåkommor kan påverka vitaminupptaget.

Det kan tilläggas att tunntarmen är hela 3 1/2 meter lång. Den övre delen kallas tolvfingertarm vilket helt enkelt beror på att just den delen är lika lång som 12 fingerbredder.

När det gäller dina matvanor så bör du först och främst äta så att du känner att din mage mår bra. Fortsätt att undvika gluten som finns i mjöl från de fyra vanliga sädesslagen. Folsyra däremot finns speciellt i färska grönsaker och lever. Om grönsakerna kokas för länge minskar mängden folsyra. B12-vitamin finns huvudsakligen i animalisk mat som kött, lever, fisk och mejeriprodukter.

Ifall man äter normalt varierad kost så uppstår vanligen inte vitaminbrist. Men om man är sträng vegetarian behövs extra vitamintillskott. Likaså om man har någon kronisk mag-tarmsjukdom eller tidigare fått en bit av tunntarmen bortopererad.

Eftersom dina blodprov visade för låga värden av B12 och folsyra så bör du fortsätta ta de ordinerade vitamintabletterna. De har inga farliga biverkningar och kostar väldigt lite, så ofta rekommenderar läkarna att man tar dem livet ut. Så länge du äter dina tabletter behöver du inte heller oroa dig för att din mat är fel sammansatt och otillräcklig för ditt behov.

Symtomen på för lite folsyra och B12 är en långsamt fortskridande blodbrist med lågt blodvärde och trötthet samt sveda på tungan och diarré. Blodbristen kan efter lång tid bli mycket allvarlig, ja rent av livshotande. B12-brist ensamt kan dessutom orsaka en smygande nervskada med domningar och svaghet i fötterna och händerna samt svår glömska och förvirring. Det har hänt att en botbar B12-brist förväxlats med Alzheimers sjukdom hos äldre personer.

Unga kvinnor bör absolut rekommenderas förebyggande folsyra-tillskott eftersom brist på folsyra kan orsaka ryggmärgsbråck hos fostret vid eventuell graviditet. För att ha skyddande effekt bör folsyra tas redan innan den blivande mamman vet att hon är gravid.

Scroll to Top