Mina dagliga knipövningar hjälper inte!

Jag är en kraftig kvinna på 33 år. Jag har fött två barn, det sista för sju år sedan. Jag behövdes inte sys vid förlossningen....

Jag är en kraftig kvinna på 33 år. Jag har fött två barn, det sista för sju år sedan. Jag behövdes inte sys vid förlossningen. Mitt problem är att jag är för slapp i vaginan plus att jag har extremt lätt för att bli fuktig under samlag. Det gör att min man inte känner någon friktion i mig och jag känner inte honom. Detta håller på att orsaka problem i vårt förhållande. Jag gör knipövningar dagligen men det hjälper inte. Vad kan man göra? Vart ska jag vända mig?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Mycket troligt är att du redan från början har slidväggar som är extra mjuka och elastiska. Även om det i samband med förlossningar finns en del speciella förhållanden som påverkar vävnaderna i bäckenbotten, så har din vagina visat sig kunna tänjas ut fullt vid förlossning utan att drabbas av bristningar som behövde sys.

Den ökade fuktighet som du upplever som extrem och som ett problem för er båda, kan mycket väl bara vara en effekt av att du har en extra hög libido, d.v.s. en ökad lustupplevelse och lätthet att bli sexuellt stimulerad. Det är ju också så att liksom penis storlek ökar vid ett samlag, så blir även vagina avsevärt större såväl genom att bli djupare som genom att slidväggarna vidgar sig. Hur mycket det handlar om är hos både mannen och kvinnan individuellt och också beroende av den aktuella graden av stimulans.

Du berättar inte om några andra problem, t.ex. om du har svårt hålla urin eller gaser. Inte heller nämner du något om att du vid tunga lyft och annan ansträngning av bäckenbotten kan uppleva som om något trycker eller buktar mot slid- eller tarmöppningen. Dina förlossningar förfaller ha varit komplikationsfria men du kanske hade ett extremt långt och jobbigt förlossningsarbete och födde mycket stora barn? Kanske har du ett tungt jobb med mycket tunga lyft? En extra belastning för din bäckenbotten kan också vara din egen vikt – du skriver att du är en kraftig kvinna.

De här frågorna och funderingarna handlar om att det inte utan en lite mer ingående anamnes och undersökning går att utesluta, att din slidöppning är lite vidgad eller din bäckenbottenmuskulatur något försvagad. Kanske har du t.o.m. ett lindrigare framfall som skulle behöva åtgärdas. Trots att du gör dagliga knipövningar kan det mycket väl vara så. Det är nämligen väldigt vanligt att man kniper fel och ineffektivt.

Vad du ska göra på en gång, innan era problem blir ännu värre, är att beställa tid för undersökning och ställningstagande hos en gynekolog. Berätta precis så tydligt som i ditt brev om dina problem. Ställ inte bara frågan huruvida du har framfall eller ej, utan tala om att det gäller sexuella problem och att du vill ha en gyn-undersökning för att utreda detta.

Kanske behövs en liten korrigerande operation, en bäckenbottenplastik. Men mycket ofta räcker hjälp och träning hos en uroterapeut som kan vara en sjukgymnast eller en barnmorska/sjuksköterska med specialutbildning, för att du ska få en bättre “knipteknik” och sedan kunna fortsätta på egen hand.

Scroll to Top