Jag är så otroligt glad att jag kan gå!

Jag har ett liknande fel på höften som Birgitta B. i läkarfrågan i HJ 49 förra året. Jag är född med luxation (höften har hoppat...

Jag har ett liknande fel på höften som Birgitta B. i läkarfrågan i HJ 49 förra året. Jag är född med luxation (höften har hoppat ur led) och har haft Perthes (tillplattat lårbenshuvud med slitet brosk). Innan ens någon läkare tog mig på allvar var jag 32 år. Då blev jag röntgad och fick bekräftat vad jag redan visste: att det var fel på höften och att det kunde göra ont. Doktorn som jag råkade ut för sa: “Kom igen efter 50 eller när ni behöver rullstol”. Detta var 1978.

Men åtta år senare blev jag opererad och nu fyller min höftprotes 17 år! Jag var 40 år när dr Gösta Linge på Karlskrona lasarett gav mig en ny ledskål och kula, samt förlängde mitt högra ben med 3 cm. Efteråt fick jag veta att jag var den yngsta och svåraste patient han opererat på det viset. För att kulan skulle sitta på plats togs en bit av höftbenskammen av och sattes som tak i den nya delen.

Jag har nu gått åtskilliga år med protesen. Flera gånger varje dag går jag i trappor. Jag cyklar och simmar ibland. Hur pass sliten höften är vet jag inte för jag har inte varit på kontroll sedan jag blev färdigbehandlad, alltså våren 1987. Då sa man att operationen inte gick att göra om. Men nu har ju tekniken gått framåt, så den dag det behövs får jag kanske en ny höft igen.

Jag är så otroligt glad och tacksam över att jag fick hjälp och blev ung – yngre – vid 41 års ålder. Då kunde jag äntligen GÅ! Inte bara förflytta mig.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Ditt brev innehåller ingen fråga, men det ger en mycket fin bild av hur livet förändras efter en lyckad stor höftoperation. Att slippa värken och att åter kunna gå och leva normalt måste kännas fantastiskt. Det görs i dag många höftledsoperationer såväl på grund av förslitning som efter bruten lårbenshals. Man kan verkligen tala om att livskvaliteten höjts och att folkhälsan förbättrats.

Det går nu att bli opererad i höften även när man är gammal. Problemet är att varje höftoperation kostar landstinget mycket pengar och fordrar stor träning och skicklighet hos ortopedkirurger och all annan vårdpersonal. Köerna i sjukvården ökar ju längre vi lever och vår medellivslängd höjs ju med varje generation.

Proteserna som används vid operationen görs av ett material som är ytterst slitstarkt och accepteras av kroppen. Operationspersonalen är helt sterilklädd och noggrann att inte sprida bakterier in i operationssåret. Operationssalen och luften därinne är också bakteriefria. Läkarna förstår i dag hur blodet levrar sig och är bra på att förebygga blodproppar. Just proppar var förr en fruktad operationskomplikation eftersom de kunde lossna, följa med blodströmmen och täppa till kärlen i lungorna.

Ditt brev utstrålar livsglädje och tacksamhet och inger mod och förtröstan hos alla dem som i dag står i kön och väntar på att bli opererade eller som ännu inte bestämt sig om de ska våga säga ja till en operation.

Scroll to Top