Får man mjäll av stress?

Kan stress påverka så att man får mjäll? Jag vet att håret mår dåligt om man själv mår psykiskt dåligt, men kan man då också...

Kan stress påverka så att man får mjäll? Jag vet att håret mår dåligt om man själv mår psykiskt dåligt, men kan man då också få mjäll? Det är en sak som jag funderar över.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Jo, såväl stress som depression kan påverka huden och talgkörtlarna. Somliga av oss är mer känsliga än andra. Talgkörtlarna smörjer huden och hårstråna och man kan få besvär både om det bildas för mycket eller för lite talg. Särskilt känslig är man i hårbotten, runt näsan och överläppen, vid ögonbrynen och öronen, på bröstbenet, i naveln och ljumskarna.

Vid för lite talg fjällar man. Om det däremot bildas för mycket talg blir huden oljig och fet. Då kan den bli inflammerad och få eksem. Runt omkring oss och på huden finns normalt en liten jästsvamp som kallas Malassezia eller Pityrosporum. Den breder ofta ut sig och trivs när man har besvär och anses delvis bära skulden till mjäll och mjälleksem. Därför innehåller många mjällschampo en svampmedicin. Det kan vara klokt att samtidigt som man schamponerar sig själv också tvåla in sin borste och kam och låta dem ligga i schampo över natten så att all svamp försvinner.

Scroll to Top