Vad är skillnaden mellan polymyalgi och fibromyalgi?

Jag skulle bli väldigt tacksam om jag kunde få veta något om den reumatiska sjukdomen polymyalgi. Vad är det som skiljer den från fibromyalgi? Doktor...

Jag skulle bli väldigt tacksam om jag kunde få veta något om den reumatiska sjukdomen polymyalgi. Vad är det som skiljer den från fibromyalgi?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Båda de här sjukdomarna ger värk, ömhet och stelhet i muskler och senfästen i skuldror och säte/höfter. De drabbar mest kvinnor. Den som insjuknar blir väldigt trött och klarar inte att arbeta.

Men det finns också stora skillnader mellan de båda åkommorna. Polymyalgi (det fullständiga namnet är polymyalgia reumatika) är en reumatisk inflammation som ger hög sänka och som genast bör behandlas med kortison under mycket lång tid. Läkarna har svårt att säga vad inflammationen beror på, men man anser att det handlar om ett överreagerande immunförsvar. Svåra former av polymyalgi går med feber, avmagring och inflammation i blodkärlen i huvudet och kallas då temporalis arterit. Namnet antyder att tinningens pulsåder är inflammerad. Då är det viktigt att den sjuka omedelbart får stora doser kortison. Annars finns det risk för blodproppar och nedsatt syn. Såväl temporalis arterit som polymyalgia reumatika är helt erkända sjukdomar som varje läkare måste känna till. Patienterna, som oftast är över 55 år gamla, blir helt friska efter några års kortisonbehandling.

Fibromyalgi är däremot lite svårare att omedelbart förstå sig på. Patienterna känner sig tyvärr ofta missförstådda och illa behandlade av såväl doktorer som sjukkassan. Sjukdomen ger ingen inflammation och syns inte i något prov. Sänkan är normal. Kortison hjälper inte heller. Den nyinsjuknade är oftast en kvinna mellan 30 och 40 år som är väldigt stel och öm i nacken, på ryggen ovanför skulderbladen, nedtill på halsen och vid höftbenet. Även muskelfästena vid armbågen, på korsryggen och knänas insidor kan drabbas. Läkarna talar om 18 stycken “ömma punkter” eller “tender points” som är speciellt känsliga. Muskelarbete förvärrar besvären.

Orsaken till fibromyalgi är fortfarande oklar. Behandlingen är problematisk eftersom värkmediciner har begränsad effekt, liksom de flesta andra smärtlindrande metoder som finns i dag. Många av de fibromyalgisjuka klarar inte att återgå till sitt vanliga arbete. Sjukdomen kan pågå flera decennier och är då ett svårt handikapp.

Slutligen bör det nämnas att ordet myalgi kan översättas med “ont i musklerna”. Poly betyder många, medan fibro är detsamma som bindväv. Jag hoppas att du genom mitt svar fått lite klarhet över vad de här sjukdomarna innebär.

Scroll to Top