Kan bråck på aorta vara ärftligt?

Min mormor dog vid 80 års ålder av aneurysm på aortan. Nu har både mamma (60 år) och min moster (55) fått reda på att...

Min mormor dog vid 80 års ålder av aneurysm på aortan. Nu har både mamma (60 år) och min moster (55) fått reda på att de också har det. Det är ca 4 cm. Jag funderar väldigt mycket på detta. Jag har syskon och kusiner, och vi har barn i vår tur. När ska vi börja undersöka oss? Jag har själv redan undersökt mig med ultraljud eftersom jag fick ont i magen. Den undersökningen visade inget, vilket jag hoppas man kan lita på.

Nu undrar jag hur farlig en operation av aortaaneurysm är? Läkaren har sagt att det är en högriskoperation, vad innebär det? Jag har också en morbror, men han är inte drabbad av aneurysm. Kan det vara så att det bara är kvinnor som får det?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Att ha ett aneurysm på aorta är detsamma som att ha en utbuktning eller ett bråck på stora kroppspulsådern. I tre fjärdedelar av fallen sitter aneurysmet nedtill i magen. Det har benägenhet att öka i storlek med åren och då ökar också risken att det brister och orsakar en livsfarlig blödning. Det var tydligen det som drabbade din mormor. Beträffande din mor och moster så rekommenderas att de kontrollerar sina små aneurysm några gånger om året med ultraljudsundersökning. Om aneurysmet blir större än 5 cm i vidd så ökar risken påtagligt att det kanske brister inom några år. Då förordar i regel läkarna att man gör en förebyggande operation och sätter in en konstgjord pulsåder som kallas graft eller att man förstärker aortaväggens insida med ett rör av ståltråd och plast som kallas stent.

Ifall man för övrigt är frisk så lyckas graftoperationen i de flesta fall. Men om man har flera andra sjukdomar eller om bråcket sitter illa till så ökar risken för komplikation, och det var nog detta läkaren menade när han talade om högriskoperation. När en graft väl blivit inopererad så håller den perfekt livet ut.

Att få en stent är inte så påfrestande. Då görs endast ett litet snitt in till pulsådern i ljumsken. Å andra sidan vet ännu ingen hur länge en stent fungerar, eftersom metoden är så ny.

Normalt är stora kroppspulsådern 2-2,5 cm vid. Det är när väggen blivit försvagad och buktar ut en halv extra gång sin egen bredd som man kallar det för aneurysm. Sådana bråck i aorta är dubbelt så vanliga hos män och beror oftast på åderförkalkning (arterioskleros). Vanliga orsaker till detta är högt blodtryck, rökning, höga blodfetter och diabetes. Men hos kanske 1/5 av fallen är aortaaneurysm en ärftlig sjukdom som uppstår på grund av kemiska fel i bindväven i kärlväggen. Sannolikt är det något sådant som drabbat din familj. Någon könsskillnad i dessa ärftliga fall tror jag inte är påvisad.

Du undrar om ni barn ska låta undersöka er. Ja, någon gång när ni är mellan 40 och 50 år torde vara rimligt. Hos yngre personer är aortaaneurysm mycket ovanligt. Statistiken säger att 1-2 procent av alla svenskar har avlidit av brustet pulsåderbråck. Om man har en mycket nära släkting som drabbats så ökar risken att få sjukdomen. Man räknar med att aneurysm uppträder hos ca var femte medlem i de familjer som har anlaget för sjukdomen. Men så länge aneurysmet är litet så är risken också liten att det brister och orsakar farlig blödning.

Om man som i er familj kanske bär på anlaget är det klokt att undvika rökning, se till att blodtryck och blodfetter inte är för höga, motionera samt undvika övervikt som kan leda till diabetes typ 2. Att ha en trygg läkarkontakt som kan kontrollera hälsan och ge goda råd är också viktigt, inte minst för att undvika grubbel och oro.

Scroll to Top