Grimaser och plumpa skämt kan bero på en märklig sjukdom

Jag skulle vara tacksam om jag kan få upplysningar om Tourettes syndrom. Vilka är de huvudsakliga symtomen? Är det fråga om en ärftlig sinnessjukdom? Doktor...

Jag skulle vara tacksam om jag kan få upplysningar om Tourettes syndrom. Vilka är de huvudsakliga symtomen? Är det fråga om en ärftlig sinnessjukdom?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Normalt när vi släpper lite av våra hämningar och visar våra inre känslor så skrattar vi, gråter eller blir arga. Vi kan gestikulera, hoppa och klappa händer, vilket anses helt acceptabelt. Att svära balanserar på gränsen till det tillåtna och kan väcka anstöt, men inte heller det anses i allmänhet som något onormalt.

Om vi däremot har för mycket av signalhormonet dopamin inne i mitten av hjärnan i några nervkärnor som kallas linskärnorna, så kan känslorna explodera i våldsamma grimaser och stönanden som får omgivningen att rygga tillbaka. I lättare former är man nervös, rastlös och ryckig, har snabba associationer, härmar oljud och framför plumpa skämt och bisarra vitsar. Man kan också plötsligt börja fäkta med armarna, bli besatt och rabbla ramsor av groteska könsord.

Den sjuke kan genom att koncentrera sig ofta hålla tillbaka och för stunden behärska de otyglade känsloyttringarna, men så snart hon/han slappnar av så bubblar de upp till ytan. Det finns beskrivet mycket välbegåvade människor som drabbats av den här åkomman och som ändå lyckas arbeta och bilda familj. Men det ställer naturligtvis mycket stora krav på förståelse och tolerans hos de närmast berörda runt omkring.

Redan 1885 beskrev den franske läkaren Gilles de la Tourette den här sjukdomen som sedan fått sitt namn efter honom. Typiskt är överaktivitet med okontrollerbara attacker av fula ord och läten, ryckningar, huvudskakningar och suckar. Läkarna har fascinerats av åkomman med alla dess besynnerliga symtom som lätt kan missförstås som alkoholberusning och leda till svåra sociala komplikationer. Man har funnit att sjukdomen har en viss ärftlighet och att den är vanligast hos män. Symtomen visar sig redan i barnaåren och kan minska i vuxen ålder. Kanske finns det 3000-4000 personer i Sverige som har de här besvären, men de flesta fallen har nog ännu inte fått rätt diagnos.

Tourettes syndrom (uttalas “torätt” med betoning på ä) anses vara en neurologisk sjukdom som ger psykiska symtom. I svåra fall kan den jämföras med en psykisk sjukdom. Symtomen går att lindra med en blodtrycksmedicin som heter Catapresan och en epilepsitablett som kallas Iktorivil. I svåra fall ges små doser av en dopamin-hämmare som heter Haldol. Om dopaminet helt skulle medicineras bort får man däremot svåra biverkningar med stelhet och långsamhet som liknar Parkinsons sjukdom.

För övrigt kan tilläggas att symtomen på Tourettes syndrom nog inte väcker samma uppmärksamhet i dag som förr i tiden. Själv såg jag till min häpnad flera fall när jag var ute på stan i går, människor som talade ivrigt, högljutt och osammanhängande med sig själva. Men jag tog lyckligtvis fel. De pratade bara i sina mobiltelefoner.

Scroll to Top