Är det farligt med hög vilopuls?

Jag har under flera år haft en hög vilopuls. När jag ligger och tar det lugnt är pulsen ca 85-87 slag per minut. Jag är...

Jag har under flera år haft en hög vilopuls. När jag ligger och tar det lugnt är pulsen ca 85-87 slag per minut. Jag är 25 år, 175 cm lång och väger ca 85 kg. Nu undrar jag om för hög puls kan vara farligt för hjärtat? Blir hjärtat “uttröttat” av att slå så ofta? Jag är ju fortfarande ung och har aldrig varit på någon hälsokontroll hos läkare, så jag har ingen uppgift om mitt blodtryck eller blodvärden i övrigt. Jag motionerar sällan, men äter mycket allsidigt och undviker fet mat. Bör jag söka läkare för den höga pulsens skull?
Doktor Helge Löfberg svarar:

När man är ung brukar man normalt inte oroa sig för “ålderskrämpor”. Men det är faktiskt i din ålder som man har störst möjlighet att med framgång påverka sin hälsa och livsstil och i tid förebygga framtida sjukdomar. Därför är det så oändligt mycket klokare att du nu söker svar på sådana här frågor i stället för att vänta tills du kommit upp i övre medelåldern.

Du har rätt i att en hög vilopuls över 85 faktiskt är en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom. Det är egentligen inte så konstigt. Om hjärtat hela livet slår 20 procent fortare än normalt så får det arbeta extra lika mycket som 10-15 års normalt hjärtarbete. Det finns ett enkelt sätt att lugna ner hjärtrytmen. Om du går till en doktor så kan hon/han säkert skriva ut recept på en tablett betablockerare (Atenolol, Seloken, Metoprolol eller Tenormin) som lugnar ner vilopulsen till under 75 slag i minuten. Samtidigt kan du få kontrollerat att ditt blodtryck är normalt för åldern, dvs under 130/80.

Det allra viktigaste du kan göra är att inte röka. Alla andra hälsoregler förbleknar jämfört med detta. I framtiden kommer rökarna att få räkna med ganska tuffa rökförbud i samhället och hårda villkor när de ska teckna försäkringar.

Övervikt, brist på motion, höga blodfetter och diabetes är andra riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom. Men ärftlighet spelar också en roll. Om du har nära släktingar som fått hjärtinfarkt i tidig ålder så är det ett varningstecken. Forskarna har funnit flera olika ämnen i blodet, bl.a. några som heter homocystein och CRP, som förknippas med åderförkalkning (arterioskleros). Även en variant av clamydia-bakterien, som kan orsaka lunginflammation, är misstänkt. En del av de här uppräknade faktorerna är i dag svåra att ändra på.

Du nämner själv att du lever ett liv med mycket stillasittande. Kanske kan du finna en form av daglig motion som inte är alltför tråkig och som passar just dig. Viktigast är att du finner nöje i att röra dig. Då är det mycket lättare att göra motionerandet till en sund vana. Att du undviker fet mat är bra. Det är känt att animaliskt fett, särskilt smör och grädde, i många fall kan påverka hjärta och blodkärl negativt.

Scroll to Top