Finns det risk att jag kan få fler blodproppar?

Jag är en 32-årig tjej som för 2 år sedan fick en blodpropp i vänster vad. Jag hade då ätit p-piller i 17 år, men...

Jag är en 32-årig tjej som för 2 år sedan fick en blodpropp i vänster vad. Jag hade då ätit p-piller i 17 år, men slutade genast. Många prover togs, allt såg bra ut. Doktorn skrev ut den blodtunnande medicinen Waran som jag åt i 6 månader.

I januari i år fick jag en ny propp, denna gång i höger arm. Jag har nu åter fått Waran som jag ska äta i ett år. Nya prover har tagits och även denna gång var allt bra, förutom homocystein. Det låg på 15, vilket var något över gränsen.

Nu när jag själv sökt uppgifter om homocystein på internet så har jag hittat att höga värden av detta kan orsaka hjärt-kärlsjukdomar. Enligt min läkare så trodde han inte att jag skulle behöva någon behandling mot mitt för höga homocysteinvärde. Ska jag vända mig till någon annan läkare? Jag känner mig lite splittrad och osäker, är rädd för att få en propp i hjärnan nästa gång. Vad har du för råd att ge mig?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Blodpropp en gång kan vara en ren tillfällighet. Men om en ung människa får blodpropp två gånger, då är sannolikt något fel. Om du inte redan blivit ordentligt undersökt föreslår jag att du ska be att få en remiss till en mottagning som har stor erfarenhet av att utreda sådana här åkommor. Du bör också tänka efter om någon anhörig bakåt i släkten drabbats av blodpropp. Läkarna skiljer dels på ärftliga fel och dels på yttre tillfälliga orsaker som man ibland kan påverka, undvika eller förebygga. Ofta är det en kombination av flera samverkande omständigheter som orsakat proppen.

Blodets levring och proppbildning är ett synnerligen komplicerat skeende. Det balanseras av flera andra mekanismer i kroppen som hindrar och löser upp icke önskvärda proppar. När man t ex föder barn eller fått en sårskada gäller det att snabbt bilda blodproppar som stoppar farliga blödningar. Men samtidigt får inte propparna bli så stora att blodcirkulationen till de olika organen hotas.

Du frågar nu om ett ämne i blodet som heter homocystein och som tydligen var något förhöjt hos dig. Svaret du får varierar nog beroende på vem du frågar, eftersom läkarna ännu inte vet hela sanningen. Undersökningar har nyligen visat någon form av samband mellan högt homocystein och flera sjukdomar, bl a åderförkalkning och blodproppar i hjärtats kranskärl.

Homocystein är en nödvändig byggsten i kroppens uppbyggnad av äggviteämnen. Det samarbetar med och styrs av vitaminerna B12, B6 och folsyra. Vid brist på dessa vitaminer så stiger homocystein. Omvänt sjunker homocystein om man äter extra vitaminer. Provet används i dag mest för att diagnostisera vitaminbrist, om de vanliga vitaminanalyserna är svårtolkade. Då är värdet på homocystein och ett annat liknande ämne som heter metyl-malonsyra avgörande för om patienten ska få rätt diagnos och påbörja kanske livslång vitaminbehandling.

Men forskarna har svårt att avgöra om patientens besvär alltid kan skyllas på en dold brist på B12, B6 och folsyra, eller om ett högt homocysteinvärde i sig själv är skadligt. Det finns nämligen en sällsynt ärftlig sjukdom som ger väldigt höga värden på homocystein i urinen och som bl.a. kan ge blodproppar.

Jag tycker att du ska fråga din doktor en gång till om sambandet mellan blodkärlssjukdom och homocystein och om du möjligen skulle ha nytta av att ta förebyggande vitamin B12, B6 och folsyra ifall ditt homocystein fortfarande ligger i överkant.

Scroll to Top