Vad är det för små utslag jag fått?

Jag är en 30-årig tjej som på senaste tiden fått små utslag runt ögonen och på ögonlocket. Det ser ut som små fettknölar. Det gör...

Jag är en 30-årig tjej som på senaste tiden fått små utslag runt ögonen och på ögonlocket. Det ser ut som små fettknölar. Det gör inte ont men ser inte så trevligt ut. Vad kan det vara? Kan det vara hormonellt? Hoppas på svar.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Om dina utslag liknar små ljusgula kulor som var och en blott mäter 1-3 mm så gissar jag att du har något som kallas för milier. Typiskt är att milierna sitter ytligt i den fina huden på ögonlock eller kinder. De ger inga besvär förutom att de ibland kan vara kosmetiskt lite störande.

Milier är vanliga hos barn men finns också hos vuxna. Ofta bryr man sig inte om dem, men om man tycker att de är ett problem kan man sticka hål på dem med en extra vass synål och trycka ut innehållet. Nålen bör först rengöras genom att kokas i vatten någon minut. Alternativt kan man om man så önskar gå till en skönhetssalong där kosmetologen med en speciell pincett trycker ut kulorna utan att skada omgivande hud.

Milierna är egentligen mycket små cystor som knoppat av sig från hårsäckarna i huden. Det gula innehållet som man kan trycka ut består av hornämne, alltså samma som översta hornlagret i huden. Varför man får milier vet inte läkarna riktigt. Fastän milier är vanliga så har forskarna inte ägnat dem så stort intresse. Namnet betyder hirskorn eller fågelfrö.

Någon gång är utslagen större och då kan det vara något helt annat som har samband med högt kolesterol i blodet eller med svettkörteltumörer i huden. Men milier är absolut det mest vanliga och de finns mer eller mindre hos många av oss som läser det här. I de flesta fall behöver de inte behandlas.

Scroll to Top