Tårarna rinner som floder

Jag är en 63-årig kvinna som har problem med mina ögon. De är båda mycket känsliga för drag och kyla. Tårarna rinner som floder, året...

Jag är en 63-årig kvinna som har problem med mina ögon. De är båda mycket känsliga för drag och kyla. Tårarna rinner som floder, året runt. Det har inget med allergi att göra.

Jag har haft det så här i 6-7 år. Tid hos läkare går inte att få, då måste man ha riktiga synproblem. Jag var hos en optiker 1994 för att prova ut glasögon och då upptäcktes åldersförändringar på ena ögat. År 2001 var det dags för ny glasögonprovning, men jag fick ingen remiss till läkare trots att jag berättade om mina problem med rinnande ögon. Vad ska jag göra? Finns det något medel på apoteket som jag kan försöka med?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Tårkörtlarna bildar mycket mer tårar när hornhinnan och ögonvitorna är retade. Om du skyddar dig mot irriterande blåst, kyla och drag med glasögon och en mild förebyggande ögonsalva, t.ex. Noviform, så får du kanske lite lindring. Det går visserligen att med medicin dämpa nerverna till tårkörteln men då blir du “torr” i alla körtlar i hela kroppen och det är inte så bra. Inte heller vill doktorn operera bort en del av tårkörteln som sitter inne i benet ovanför yttre delen av övre ögonlocket. Tårvätskan behövs för att skydda och smörja ögat och hålla hornhinnan ren och blank.

Normalt avdunstar det mesta av tårarna. Överskottet transporteras under ögonlocken i riktning mot näsan när vi blinkar. Där finns i inre ögonvrån två små kanaler som suger upp vätskan och pumpar ner den till tårsäcken i näsbenet. Den pumpen drivs av musklerna som kniper ihop ögonen. Ibland fungerar musklerna sämre om man haft ansiktsförlamning. Förr skyllde man på trånga små tårkanaler när ögonen rann. Men det är nog inte så vanligt och ögonläkarna är numera mer återhållsamma med att spola och rensa tårkanalerna.

Hos äldre människor är ofta nedre ögonlocken lite hängande och utåtvända. Då kommer ibland tårkanalens mynning att ligga för högt så att tårarnas avflöde inte fungerar. Sådana utåtvända nedre ögonlock kallas ektropion och är som sagt mycket vanliga när man blir äldre. De kan i besvärliga fall rättas till genom att ögondoktorn opererar och kortar ögonlocken. Vi har också små fettkörtlar längs randen av nedre ögonlocken. Fettet hindrar normalt tårarna att rinna över kanten och ner på kinden. Men om körtlarna bildar för lite skyddande fett eller om vi gråter och producerar extra mycket tårar så flödar tårarna över ögonlockskanten.

Slutligen kan felet sitta i näsväggen där ett avlopp nedanför tårsäcken ska tömma tårarna ut till näsans luftvägar så at vi måste snyta oss. Om den avloppsgången är tilltäppt fungerar inte tåravflödet och det blir översvämning. Men det sker oftast bara på en sida, och du har besvär i båda ögonen.

Ditt ökade tårflöde kan, som du förstår, ha flera orsaker. Ökad känslighet i ögonen med stark tårproduktion i kombination med försämrat avflöde med för högt liggande tårkanalsmynningar och svag muskelpump är kanske det mest troliga. Om du har svårt att få remiss till sjukhusens ögonläkare på grund av att många andra patienter har allvarliga synrubbningar som prioriteras högre och placeras före i kön, så rekommenderas du att söka hos någon privat ögonläkare. Sådana finns i de största städerna i riket.

Scroll to Top