Beror mina besvär på klimakteriet?

När jag kom i klimakteriet började jag få ont i nacke och axlar, kände spänningar i magen och huvudet. Då var jag 52 år och...

När jag kom i klimakteriet började jag få ont i nacke och axlar, kände spänningar i magen och huvudet. Då var jag 52 år och jag har haft ont hela tiden sedan dess. Jag slutade mitt jobb för två år sedan p.g.a. värken. I dag har jag ont överallt, alltid huvudvärk med spänningar och smärta i nacke, armar och ben. Har feberkänsla och är mycket trött. Har allt detta med övergångsåldern att göra?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Åren omkring och efter klimakteriet kan för många av oss vara en svår period i våra liv. Det är så mycket som händer både utanför och inuti oss. Så mycket i hela vår livssituation som inte sällan på kort tid förändras. Det kan gälla familjen, släkten, nära vänner. Eller också kan det handla om förhållanden på vår arbetsplats med omfattande förändringar och omorganisationer, nya yngre arbetskamrater och nya krav och uppgifter där hela vår erfarenhet och alla våra gamla kunskaper tycks värdelösa.

Samtidigt är det en period i livet då vi kanske för första gången börjar känna av att kroppen åldras. Vi kan ha blivit litet stelare och ömmare här och var, upplever oss oftare trötta och att vi inte riktigt orkar med som förut. En del rynkor har börjat dyka upp, vi har blivit litet rundare på mitten och håret är litet gråare och tunnare. För 75 procent av oss kvinnor tillkommer dessutom mer eller mindre uttalade symptom som hänger samman den minskande produktionen av könshormoner.

Även om det inte så ofta nämns, finns både trötthet, huvudvärk samt led- och muskelbesvär inte sällan med bland de s.k. klimakteriella bortfallssymptomen. Åtskilliga bland de kvinnor som jag genom åren behandlat för övergångsbesvär har berättat att även trötthet och huvudvärk helt försvunnit. Minst lika många har talat om hur tidigare led- och muskelbesvär antingen upphört eller också minskat så påtagligt att de blivit möjliga för kvinnorna att hantera och stå ut med. Bland dessa kvinnor har det funnits oväntat många som enbart haft den här typen av besvär. Varken de själva eller någon annan, inte ens från sjukvården, har misstänkt att det kunde finnas något samband med klimakteriet – alltså har de tidigare heller aldrig fått någon hormonbehandling.

Som du ju säkert redan vet finns det emellertid flera andra tillstånd som kan ge samma typ av besvär. Hit hör vissa s.k. autoimmuna sjukdomar, exempelvis reumatism och närliggande åkommor. En del ryggproblem kan också ge liknande symptom. Vanligt är att också de här problemen debuterar i samband med klimakteriet. Mycket ofta adderas sedan till detta ett flertal av de många andra faktorer som kan innebära en extra belastning under det här skedet i livet. Allt detta kan medföra att vi får svårt att orka med, och därför också upplever våra symptom och smärtor ännu mer förödande, vilket ytterligare ökar både de fysiska och psykiska påfrestningarna. Och så är vi till slut inne i en av alla dessa onda cirklar som det kan vara svårt att komma ur om vi inte får adekvat hjälp.

Utan att veta mera om anledningen till dina problem och utan att ha undersökt dig kan jag varken uttala mig om diagnos eller behandling. Men antingen dina besvär härrör sig från ryggen eller något annat, så kanske en del kända effekter av hormonsubstitution såsom ökad genomblödning i muskelvävnader och ett allmänt ökat välbefinnande skulle kunna innebära en viss lindring även för dig. Om din trötthet minskar något och du psykiskt mår bättre tror jag att det skulle bidra till att din situation ter sig en aning lättare. De förväntningar som du nu har på att bli helt återställd kanske också så småningom skulle kunna balanseras något och anpassas till vad som är rimligt och möjligt. Kanske kan du med viss hjälp hitta en del andra vägar och andra lösningar för att göra tillvaron mera uthärdlig för dig, så att du inte fastnar i din nuvarande smärt- och problemvärld.

Försök att ta upp de här frågorna med din doktor vid nästa besök. Fråga om du under några månader kan få östrogen/gestagen – givetvis under förutsättning att det inte finns någon medicinsk kontraindikation. Kanske kan du också ha nytta av ett antidepressivt preparat under en kortare period.

Scroll to Top