Hur länge varar p-pillereffekten?

Jag har ätit p-piller sedan var 14 år, p.g.a. att jag alltid haft fruktansvärt stora blödningar som varat upp till 10-12 dagar och med kraftiga...

Jag har ätit p-piller sedan var 14 år, p.g.a. att jag alltid haft fruktansvärt stora blödningar som varat upp till 10-12 dagar och med kraftiga smärtor. Nu vill jag och min pojkvän ha barn, så för sex månader sedan slutade jag med p-piller. Min fråga är, ungefär hur lång tid tar det innan man blir gravid efter att ha använt p-piller under nio år?

För tre år sedan hade jag en livmodersinflammation. Kan det spela någon roll i detta sammanhang? Min mens har inte trasslat alls sedan jag slutade med p-pillren, vilket jag trodde den skulle. Det kan slå på någon dag bara, annars får jag mens regelbundet! Tack för en bra spalt!

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Sex månaders försök att bli gravid räknas inte som någon lång tid. Ett till ett par års tid kan det helt normalt dröja. Givetvis hade ni hoppats på ett positivt resultat, helst med en enda gång. Nu hade ni ju verkligen bestämt er för att ha barn tillsammans, och så händer ingenting alls. Det måste ha känts märkligt, kanske nästan litet snopet, att din mens bara fortsätter att komma precis som vanligt. Du har under flera år skyddat dig mot oplanerad graviditet, och när du äntligen vill bli gravid och medvetet slutat med dina preventivmedel, så blir det så här. Kanske har du varje månad som mensen kommit börjat bli mer och mer fundersam. Tänk om det är något fel!

I ditt brev undrar du lite om dina p-piller. Att du började tidigt med p-piller och hållit på med dem utan uppehåll under nio år innebär ingen riskökning för infertilitet. Det betyder att du helt kan räkna bort dina p-piller när du funderar över en anledning till att du ännu inte blivit gravid. Chanserna hade inte varit större om du aldrig använt några p-piller eller bara haft dem under ett par månader. Tvärtom är det så att dina p-piller under den här tiden kunnat ge dig ett 50 procentigt skydd mot spridning av eventuella infektioner från slidan upp genom livmodern ut i äggledarna. Ett av de vanligaste skälen till barnlöshetsproblem är att en sådan infektion orsakat en äggledarskada med förändringar och tilltäppt passage som följd.

Vid en infektion finns emellertid trots p-pillerskyddet fortfarande en viss risk för uppåtstigande infektioner. Du berättar att du för några år sedan haft en livmoderinflammation. Om den då också engagerade äggledarna så att du nu fått problem, går inte att bedöma utan särskild undersökning. Bl.a. behövs en specialundersökning av livmodern och äggledarna genom en s.k. titthålsoperation och/eller en speciell kontraströntgen av underlivsorganen.

De par som söker gyn-kliniken för barnlöshet brukar rekommenderas sammanlagt ett och ett halvt till två års försök och sedan återkomma om problemen fortfarande finns kvar. Först därefter brukar en närmare utredning påbörjas. Men en snabbare handläggning sker inte sällan om det finns någonting i sjukhistoria eller undersökning som ger misstanke på någon särskild orsak till varför en graviditet dröjer.

För din del kan orsak finnas till litet snabbare hantering, även om det ännu är väl tidigt att gå vidare. Eftersom du haft en underlivsinfektion med misstänkt spridning till livmoderhålan kan det nämligen vara bra att relativt snart få undersökt hur dina äggledare ser ut. Har du efter ytterligare ett halvårs försök inte blivit gravid, tycker jag därför att ni inte ska vänta längre utan ta kontakt med en gynekolog som har hand om den här typen av problem.

Scroll to Top