Mina hjärtbesvär minskar med lugnande medel

Jag undrar vad det medicinska ämnet oxacepam är för något? Jag har hjärtbesvär och tar 10 mg av den här tabletten 4-5 gånger om dagen....

Jag undrar vad det medicinska ämnet oxacepam är för något? Jag har hjärtbesvär och tar 10 mg av den här tabletten 4-5 gånger om dagen. Den är nödvändig för hjärtat, annars fungerar det inte. Jag är så orolig och nervös för att mitt hjärta ska sluta att slå.
Doktor Helge Löfberg svarar:

När du befinner dig i en situation av akut ångest och förtvivlan så har du hjälp av den snabbt verkande medicinen oxacepam. Den dämpar mycket av din oro och får såväl din kropp som själ att slappna av. På apoteket heter tabletten Sobril och den är nära släkt med Stesolid, Apozepam, Xanor och det tidigare mycket sålda pillret Valium. Alla de här tabletterna har en lugnande och rogivande effekt och fungerar även bra som sömntablett för tillfälligt bruk. Medicinen påverkar inte specifikt själva hjärtmuskeln och får inte heller hjärtat att pumpa bättre. Den dämpar i stället hjärtnerverna så att du slipper uppleva dina symtom så intensivt. De här medicinerna är storsäljare, vilket säger en hel del om människors oro och psykiska hälsa.

Men alla de här tabletterna har en gemensam nackdel: De fungerar så väl att en del människor har svårt att undvara dem ifall de vant sig vid att ta dem många gånger om dagen under lång tid. Helst ska din tablett tas endast vid behov och i tillfälliga mer akuta situationer. Stödjande samtal och kärleksfull omvårdnad som ger trygghet kan i många fall ersätta ångestdämpande tabletter. Dessutom bör din doktor naturligtvis försöka behandla din hjärtsjukdom med vanliga hjärtmediciner.

Oxacepam fungerar i hjärnan genom särskilda nervkontakter som förstärker nervhormonet GABA (gamma amino smörsyra) och bromsar andra nervhormon som serotonin, noradrenalin och dopamin. Om man tagit medicinen en längre tid så bör man helst sluta försiktigt och stegvis och trappa ner dosen under flera veckor. Annars kan ångesten dyka upp igen.

Det finns även andra, mer långsamt verkande mediciner mot oro som man kan ta under lång tid och som inte är så beroendeframkallande. Dit hör depressionstabletterna Cipramil, Seroxat, Zoloft m.fl. som ibland kallts för “lyckopiller”. Även mediciner som Buspar, Anafranil och Klomipramin har en ångestdämpande effekt utan att vara särskilt vanebildande.

Scroll to Top