Är det klokt att ta extra C-vitamin?

Jag är en 65-årig man som varje höst och vinter köper C-vitaminer på apoteket. Jag brukar ta en tablett upplöst i vatten varje dag. Nu...

Jag är en 65-årig man som varje höst och vinter köper C-vitaminer på apoteket. Jag brukar ta en tablett upplöst i vatten varje dag. Nu var det en läkare i TV som sa att det var helt verkningslöst. 95 procent försvann ut genom urinen. Stämmer det?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Det är en vanlig huskur att äta extra C-vitamin för att förebygga förkylning. Det är också ofarligt och biverkningarna är obetydliga till skillnad från de flesta andra mediciner. Vanligast är att man blir sur i magen eftersom preparatet innehåller askorbinsyra. C-vitamin är relativt billigt och smakar uppfriskande när man tar det som brustablett med fruktsmak.

Vetenskapsmän har försökt bevisa att 1-2 gram C-vitamin om dagen hjälper mot förkylning men hittills har det varit förgäves. Därför får man numera inte tillgodoräkna sig rabatt vid inköp på apoteket. C-vitamin löser sig lätt i vatten och allt överskott i kroppen rinner via njurarna till urinen. Så långt har din TV-doktor helt rätt.

Men hur är det egentligen, vad tror vi själva? Ja, själv kommer jag nog att fortsätta äta mina stora doser C-vitamin i början av varje förkylning. Jag gör det högst ovetenskapligt och vill egentligen inte rekommendera det till andra. Orsaken är väl att ens eget välbefinnande är mer än bara vetenskap. Man vill gärna känna att man gör något positivt och man vill tro väl om det man gör. Det kallas på läkarspråk för placebo-effekt och det medför i regel att man själv känner sig mycket bättre. Villkoren är att placebo-behandlingen ska vara billig och ofarlig, samt att man själv tycker att det fungerar.

Kanske kommer forskarna i framtiden att finna att C-vitamin ändå hjälper – vem vet? Så var det t.ex. med akupunktur som länge motarbetades av läkarkåren men som nu är helt accepterat vid flera sjukdomar (fast inte förkylning). Man får dock inte avstå från livsräddande medicinsk behandling vid allvarliga åkommor som cancer eller diabetes.

C-vitamin hjälper till att bygga upp bindväven i blodkärlens väggar och i hud, ben och leder. Om man låter bli att äta grönsaker, frukt, rotfrukter eller C-vitamintabletter under 4 månader kan man råka ut för skörbjugg. Symtomen är svaghet, småblödningar i huden och lederna samt blödande tandkött. När ett bryggeri i ett grannland upphörde med att tillsätta C-vitamin till sitt öl så uppstod så småningom en liten epidemi av skörbjugg hos storkonsumenterna som huvudsakligen levde på öl.

C-vitamin tas framför allt upp av binjurarna, de vita blodkropparna och hjärnan. Det anses neutralisera de farliga fria radikalerna, vilka är oxidanter som förstör cellernas inre vid olika skador och sjukdomar. Så det kan knappast vara fel att ge kroppen extra C-vitamin vid behov. Själv kommer jag också i framtiden att fortsätta äta stora doser av C-vitamin när jag känner att en förkylning är på väg. Även om det är ovetenskapligt.

Scroll to Top