Är det farligt med p-piller?

Jag är en 26-årig tjej som undrar lite om p-piller. Jag har ätit Trinovum i ca sex år och jag har aldrig haft några problem...

Jag är en 26-årig tjej som undrar lite om p-piller. Jag har ätit Trinovum i ca sex år och jag har aldrig haft några problem med dessa. Mensen har alltid varit regelbunden. Min undran är om jag har ätit p-piller för lång tid och om det skulle kunna inverka på mina chanser att få barn om t.ex. ett år? Påverkar p-piller fertiliteten? Om det är så, tycker du då att jag ska övergå till ett annat preventivmedel?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

För att få bästa möjliga preventiveffekt i p-pillernas “barndom” för 30-40 år sedan var hormoninnehållet i tabletterna betydligt högre än i dag. Efter all forskning och erfarenhet som vi fått sedan dess har vi successivt kunnat sänka hormondoserna utan att graviditetsskyddet minskat. På liknande sätt vet vi numera, att tidigare “för säkerhets skull”-råd om uppehåll i pågående p-pillerbehandling inte är medicinskt motiverat. Den tid det tar för mensen att efter avslutad p-pillerperiod komma tillbaka (vanligen 4-6 veckor) påverkas inte av hur lång tid man ätit sina p-piller. Och om mensen tidigare varit oregelbunden återgår den oftast till liknande rytm även om den under p-pillertiden varit regelbunden. Detsamma gäller ägglossningarna som efter en viloperiod återgår till tidigare mönster.

Såvida inte någon underlivsåkomma t.ex. en äggledarinflammation inträffat under tiden, så vet vi att chansen att bli gravid efter är lika stor som före p-pillerna. Det kan t.o.m. vara så, att fertiliteten påverkas positivt. Det har nämligen visat sig, att förutom skydd mot oönskad graviditet så finns det också ett flertal andra positiva effekter av p-piller. Att de kan vara en utmärkt hjälp mot menssmärtor och stora mensblödningar är välkänt. Likaså att smärtor i samband med ägglossning kan försvinna eller minska. Ytterligare en effekt är att p-piller i viss mån kan hämma cystbildning i äggstockarna och ge ett visst skydd mot äggstocks- och livmoderkroppstumörer.

En ur fertilitetssynpunkt synnerligen positiv effekt är att p-piller enligt stora studier till 50 procent visat sig skydda mot äggledarinflammationer, vilket hos kvinnor är den vanligaste orsaken till svårighet att bli gravid. P-piller används också i behandlande syfte för att förhindra och minska tillväxt av endometrios, vilket kan betyda ökade möjligheterna till graviditet för kvinnor som har den åkomman.

Hormonerna i p-piller är samma typ av ämnen som vi själva producerar. Det är bara proportionerna mellan dem som ändras något och som gör att omogna äggceller ligger vilande och inte utvecklas vidare under den period du äter pillren. Effekten på äggcellerna är sålunda bara att hålla tillbaka äggens utmognad. För övrigt sker ingen påverkan alls på äggcellerna och någon risk för kommande foster finns inte. När du slutar med tabletterna börjar äggcellerna utvecklas och mogna igen. Inom vanligen 2-4 veckor startar sedan på nytt dina normala ägglossningar med normala mogna ägg. Detta inträffar 14 dagar innan första mensen kommer tillbaka sedan du slutat med dina piller. Låter mensen vänta på sig kan det alltså betyda att du redan hunnit bli gravid.

Du har aldrig haft några biverkningar eller problem med dina p-piller och det finns ingen som helst anledning till att du gör uppehåll eller övergår till något annat preventivmedel. Tvärtom. Även om det skulle dröja några år så fortsätt du som förut med dina Trinovum fram till dess en liten baby kan bli aktuell för dig.

Scroll to Top