Varför har min mens försenats så mycket?

Min menstruation har försenats med två månader. Jag är inte gravid. Det har jag testat. Jag var 11 år när jag fick mens för första...

Min menstruation har försenats med två månader. Jag är inte gravid. Det har jag testat. Jag var 11 år när jag fick mens för första gången. Jag känner mig helt frisk. Vad kan denna försening av min mens bero på?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Du är frisk, dina menstruationer har tidigare alltid varit normala och graviditet utesluter du på grund av graviditetstestet. Minst en vecka efter ett negativt test behövs ytterligare ett test för att du ska kunna vara säker. Vänd dig då gärna till en barnmorska på barnmorskemottagningen. Egentester kan ibland vara svårbedömda och det kan också vara bra att ha någon erfaren person att diskutera med.

Om det inte handlar om en graviditet eller att du gått ner kraftigt i vikt eller någonting annat påtagligt som du upplever har förändrats, så ligger faktiskt möjligheten nära till hands att du börjar närma dig klimakteriet. Din ålder skulle kunna stämma väl med det. Visserligen är medelåldern för när menstruationerna upphör omkring 50 år men det finns stora individuella skillnader. Att hormonbalansen börjar påverkas redan före 40-årsåldern är inte alls ovanligt. Ofta är det så att mensen under flera år kan komma oregelbundet med långa intervall. Sedan kan en period följa då mensen återigen är helt regelbunden och normal. Många kvinnor kan redan i den åldern, d.v.s. flera år innan menstruationerna slutar helt, uppleva övergångsbesvär. Det kan t.ex. handla om plötsliga omotiverade svettningar, irritabilitet, trötthet, nedstämdhet och sömnbesvär. En del kvinnor har besvär under hela den här perioden, andra har bara besvär när mensen inte kommer men 25 procent av alla kvinnor får aldrig några besvär alls i samband med klimakteriet.

Ofta finns det stora likheter mellan nära kvinnliga släktingar. Hur upplevdes klimakteriet av din mor, din mormor och dina eventuellt äldre systrar och mostrar? Och hur gamla var de när klimakteriet inträffade? Det finns en ganska stor chans att du kommer att följa ett liknande mönster.

Om du skulle få besvär som du misstänker kan hänga samman med klimakteriet tycker jag du ska ta kontakt med en gynekolog så att du får hjälp med det. I annat fall behöver du inte göra något alls utan kan avvakta. Får du småblödningar eller långdragna rikliga menstruationer, flytningar eller smärtor bör du däremot med det snaraste beställa tid för en gynekologisk undersökning och bedömning. Under den här perioden i livet kan det nämligen dyka upp en del problem som på olika sätt bör åtgärdas.

Scroll to Top