Stora blygdläppar kan ge problem

Jag har ett jätteproblem och det är att mina blygdläppar hänger ner så mycket. Har fött två barn. Jag har ett stillasittande jobb och tågpendlar...

Jag har ett jätteproblem och det är att mina blygdläppar hänger ner så mycket. Har fött två barn. Jag har ett stillasittande jobb och tågpendlar varje dag. När jag har långbyxor på mig och sitter mycket så gör det ont när det nyper i blygdläpparna. Vid mens, när jag ska föra in en ob-tampong, så följer de med och det är allmänt bökigt. Det värsta är att de även är i vägen när man ska ha sex och tar därmed bort en del av njutningen. Det bästa jag vet är när jag kommer hem och får ta på mig stora mjukisbyxor. Kan man operera detta eller vad ska jag göra?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Det är sannerligen inte bara några rent kosmetiska bekymmer som du har! Om det hade varit så skulle man möjligen ha kunnat ifrågasätta om du borde vidta några åtgärder alls. Men med dina problem och upplevelser är det självklart att du måste få hjälp. Det behövs en plastikoperation. Dessa ingrepp utförs i de allra flesta fall på kvinnoklinikerna och innebär i princip att blygdläpparna reduceras till lämplig storlek genom att överflödig vävnad tas bort. Eventuellt kommande förlossningar påverkas inte. Det enda som kan tänkas inträffa är att några extra suturer kan behövas.

Ingreppet sker oftast i narkos eller ryggbedövning och ett par dygns inläggning i anslutning till operationen kan bli aktuell. Det beror på hur vävnaderna i dina förstorade blygdläppar ser ut. Skulle de vara tunna och till största delen bestå av ett hud/slemhinneveck kanske lokalbedövning kan vara tillräckligt och operationen göras polikliniskt. Det innebär att du på morgonen operationsdagen kommer fastande till sjukhuset, operationen utförs, du får stanna kvar några timmar för vila och observation och sedan åka hem igen samma dag.

Den här typen av ingrepp läker oftast snabbt och fint, och hela efterförloppet brukar vara lindrigare än vad de flesta väntar sig. Eftersom du i ditt jobb sitter hela dagarna får du nog räkna med ett par veckors sjukskrivning.

Vänd dig till kvinnokliniken på lasarettet och beställ en tid på mottagningen där. Behöver du remiss kan din husläkare hjälpa dig med det. Du måste vara beredd på att få vänta en tid eftersom dina problem knappast är vare sig akuta eller högprioriterade och väntelistorna på kvinnoklinikerna brukar vara långa.

Scroll to Top