Jag tycker att mitt liv är värdelöst

Jag är en 24-årig tjej som nyligen blev lämnad av min sambo efter tre år. Jag har blivit lämnad förut och haft längre förhållanden, men...

Jag är en 24-årig tjej som nyligen blev lämnad av min sambo efter tre år. Jag har blivit lämnad förut och haft längre förhållanden, men jag har aldrig känt så starka känslor som nu. Jag har i stort sett tappat matlusten och gått ner åtta kilo på mindre än två månader. Jag tycker att mitt liv är totalt värdelöst och att jag inte har något kvar att leva för. Mina bekanta säger att jag ska rycka upp mig och att allt kommer att bli bra. Men min sambo var mitt liv och jag älskar honom så ofantligt mycket. Jag kunde aldrig drömma om att jag skulle kunna må så dåligt. Det krävs inte mycket för att jag ska gråta. Jag sover inte mer än sex timmar per natt och vaknar tidigt på morgonen, fastän jag alltid varit en sjusovare.

Nu känner jag att jag inte orkar längre. Är jag deprimerad eller kommer det att gå över? Vad kan jag göra för att förbättra min situation? Jag vet inte riktigt om detta är ett fall för en doktor, men jag känner att jag måste försöka någonstans.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Jo, du behöver träffa en doktor och jag uppmanar dig absolut att omgående söka läkarhjälp. Du har fått en klassisk depression och mår riktigt dåligt både kroppsligt och själsligt. Från början hade du nog en helt normal sorgereaktion. Men när nedstämdheten blir alltför djup och varar flera månader, när ingenting är roligt och hela ens livsföring är hämmad, då är man deprimerad. Typiskt är att man vaknar på småtimmarna om natten och grips av livsleda och känner sig värdelös. Självmordstankarna ligger då ofta inte så långt borta.

En deprimerad människa rör sig långsamt, ansiktsmimiken är stel, rösten är låg och entonig. Att äta blir likgiltigt och ofta minskar man i vikt, precis som i ditt fall. Men du har i alla fall orkat ta initiativet att skriva och skicka in denna fråga till HJ, vilket visar att din depression inte är total och att du inte helt gett upp.

Det går lyckligtvis att bota depression i dag. Be någon nära vän eller anhörig hjälpa dig att beställa akut tid på vårdcentralen och följa med dig dit som stöd. Där blir du förhoppningsvis väl omhändertagen och får påbörja en flera månader lång kur med antidepressionstabletter. Efter några veckor börjar den värsta ångesten och nedstämdheten att vika, och sedan blir du raskt bättre och börjar känna dig som en ny människa. Det är helt fantastiskt att på några veckor förvandlas från en totalt handlingsförlamad , hämmad och deprimerad människospillra till en livsbejakande, öppen, glad och aktiv människa igen.

Om en depression bedöms som svår och livshotande så får den sjuka vila ut och bli vårdad och övervakad på sjukhus tills medicinen börjat verka. Vid depression sker en kemisk förändring i hjärnan med rubbningar av nervhormonerna serotonin, noradrenalin och dopamin. Det är således en fysisk åkomma, inte bara psykisk. Att “rycka upp sig” som omgivningen ofta uppmanar till går inte, utan man måste få medicinsk hjälp. Var femte man och nästan varannan kvinna insjuknar i depression någon gång under sitt liv. Det är en allvarlig sjukdom som kan vara livshotande och som kan drabba alla åldrar. Den nya sortens depressionsmediciner har få biverkningar och har inneburit en mindre revolution när det gäller behandlingen. Så du bör absolut snabbt försöka komma till en doktor.

Scroll to Top