Kan Levaxin öka risken för bröstcancer?

Jag är en kvinna som har underfunktion på min sköldkörtel och tar en tablett Levaxin, 0,1 mg, om dagen. TSH värdet är normalt med denna...

Jag är en kvinna som har underfunktion på min sköldkörtel och tar en tablett Levaxin, 0,1 mg, om dagen. TSH värdet är normalt med denna dos. Nu undrar jag om det finns en ökad risk att för bröstcancer när jag tar dessa tabletter? Jag fick en ofarlig cysta i bröstet som jag låtit tömmas. Men jag känner lite oro för att medicinen kan ha samband med detta. Jag har ökat på fibrerna i kosten och äter mycket sunt. Är inte rökare och inte överviktig. Tacksam för svar.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Nej, medicinen Levaxin för sköldkörteln påverkar inte dina bröst och kan såvitt man vet inte orsaka cancer eller cystor. Du rekommenderas alltså att fortsätta ta din dagliga tablett Levaxin och sannolikt bör du fortsätta göra så hela livet. Men det är inte så farligt som det låter. Tabletten innehåller nämligen rent sköldkörtelhormon. Biverkningarna är mycket sällsynta om du får den rätta doseringen som passar just dig. TSH värdet är ett kontrollprov som bekräftar att du tar rätt dos.

Den åkomma som gett dig underfunktion i sköldkörteln är mycket vanlig hos medelålders och äldre kvinnor. Den kallas Hashimotos sjukdom och beror på att ditt immunförsvar av någon anledning överreagerat och angripit din sköldkörtel. Den blir då inflammerad, krymper och kan inte längre bilda eget hormon. Symtomen på underfunktion och sänkt ämnesomsättning är trötthet, frusenhet, trög mage, hes röst och viktökning. Men så länge du tar Levaxin slipper du detta.

Ifall du felaktigt skulle ta för mycket Levaxin så blir symtomen helt motsatta. Då skruvas ämnesomsättningen upp så att du i stället blir rastlös, svettig, orolig, får hjärtklappning och börjar darra.

Din cysta i bröstet är sannolikt en s.k. “svettkörtel-cysta” i en mjölkgång. Diagnosen ställs genom mammografi och att doktorn sticker i cystan med en fin nål och suger ut innehållet som sedan undersöks i mikroskop. Sådana cystor brukar vara helt ofarliga och leder inte till cancer. Runt cystan finns det ofta lite ärrvävnad. Åkomman är den vanligaste orsaken till att kvinnor känner en knuta i bröstet. Diagnosen “godartad cysta och ärrvävnad” brukar helt förståeligt upplevas som en stor lättnad av såväl patienten som hennes oroliga anhöriga. Och av doktorn också, kan tilläggas.

Scroll to Top