Kommer jag att kunna sjunga i framtiden?

Jag är en 27-årig kille som nyligen har blivit opererad för giftstruma. Det gick bra, sa min läkare. Men eftersom jag sjunger väldigt mycket så...

Jag är en 27-årig kille som nyligen har blivit opererad för giftstruma. Det gick bra, sa min läkare. Men eftersom jag sjunger väldigt mycket så är jag nu orolig att jag tappat sångförmågan på grund av operationen. Det var två veckor sedan jag blev opererad och nu kan jag bara sjunga på det låga registret, men inte på det höga. Jag undrar hur lång tid det tar innan jag blir “bra” i rösten igen? Kommer jag kanske inte att kunna sjunga i framtiden?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Kanske har någon av de nervgrenar som styr dina stämband och struphuvudets muskler blivit skadade under operationen. I så fall kan du inte spänna stämbanden ordentligt, vilket krävs för att du ska kunna sjunga höga toner. Hos en man svänger stämbanden upp till 500 gånger i sekunden när han sjunger en riktigt hög ton och mycket lägre när han tar en djup baston. Kvinnor har ljusare röst och kortare stämband som svänger dubbelt så mycket. Men nerver kan lyckligtvis återhämta sig efter en lättare skada och växa ut igen, och det gäller även den tionde hjärnnerven som förgrenar sig på halsen och försörjer struphuvudet. Din sångförmåga kommer i så fall tillbaka inom ett halvår. Det är öronläkarna som är specialister på att kontrollera om stämbanden fungerar som de ska. De kan med spegel och kikare undersöka stämbanden och också mäta om de rör sig eller står stilla.

Men orsaken till att du inte kan sjunga som vanligt kan också vara en övergående svullnad eller blödning efter operationen. Den går över av sig själv inom några veckor.

Vid struma är sköldkörteln förstorad och trycker på omgivande organ. Kirurgerna brukar vara extra noga med att se till att nerverna är frilagda, innan de tar bort den skrymmande körteln. Ibland är operationen besvärlig eftersom sköldkörteln innehåller så mycket blodkärl. Att du hade en giftstruma innebär att körteln bildade för mycket hormon som ökade din ämnesomsättning.

Scroll to Top