Jag vill ha barn!

Jag är en tjej på 24 år. Jag och min sambo har försökt att få barn i över två år nu men jag blir aldrig...

Jag är en tjej på 24 år. Jag och min sambo har försökt att få barn i över två år nu men jag blir aldrig gravid. Jag gjorde en abort när jag var 15 år gammal, kan det ha någonting med saken att göra? Kan aborten ha skadat mig så jag inte kan få barn? Jag röker också (än så länge). Kan det göra det svårare? Eller är det så enkelt att det kan dröja helt naturligt? Vilka faktorer spelar in för att man lättare ska bli gravid? Snälla hjälp oss, vi är livrädda för att jag inte kan bli med barn!
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Det är inte alls ovanligt att det kan ta tid innan en efterlängtad graviditet blir verklighet. Men för 10-15 procent av alla par handlar det inte bara om tid. Det kan också vara andra orsaker. Genom en så kallad barnlöshetsutredning räknar man med att finna en förklaring hos ca 90 procent av dessa par. För en tredjedel av dem handlar det om kvinnan och för en tredjedel gäller det mannen. För den resterande tredjedelen finner man orsaker som berör båda parter. Många av de här problemen är möjliga att åtgärda, en hel del av dem både enkelt och snabbt.

Du är ung, du har tidigare kunnat bli gravid och nu har ni redan aktivt försökt i mer än två år utan resultat. Därför finns det inte någon anledning för er att vänta med att kontakta en gyn-mottagning och beställa tid, helst hos någon läkare som arbetar mycket med barnlöshetsproblem. En förutsättning för graviditet är att kvinnan har ägglossning och mannen spermieproduktion samt att passage finns för ägg och spermier. Det är också bland det första som undersöks.

Din sambo kommer att få lämna spermaprover för analys. Mycket kan utläsas av detta, bl.a. förekomst av skada eller sjukdom som kan ha påverkat spermieproduktion eller -passage. Kroniska infektioner är en av de vanligaste orsakerna till en försämrad spermakvalité. Det är inte ovanligt att antibiotikabehandling kan vara tillräcklig för att lösa hela problemet. Men ibland kan det handla om litet besvärligare tillstånd såsom att spermapassagen av någon anledning är försämrad. Vissa typer av passagehinder måste opereras medan det ibland är aktuellt med andra åtgärder.

Du själv kommer att under tre månader få mäta och skriva upp din morgontemperatur. Normalt ligger tempen från första mensdagen till mitt i menscykeln på en jämn nivå, ca 36,6-36,7°. Den stiger sedan brant till ca 37,2-37,3° och ligger kvar där under andra hälften av menscykeln. Ägglossning sker omedelbart före temp-stegringen. Utebliven temp-stegring tyder på att ingen ägglossning skett. Normalt är tiden mellan ägglossning och nästa mens konstant och omkring 14 dagar. Inträffar en graviditet ligger temperaturen kvar på den högre nivån och mens uteblir. Avvikelser från det här mönstret kan bero på hormonförändringar av olika slag, varav flera lätt kan behandlas. För din del tror jag emellertid knappast att detta är förklaringen. Du har tidigare blivit gravid och nämner heller ingenting om blödningsrubbningar eller något annat som tyder på nytillkomna hormonproblem som skulle kunna medföra att du nu inte blir gravid.

En mer tänkbar förklaring är den du själv funderat över, nämligen ett samband med aborten som du genomgick när du var 15 år. Du kan efter aborten ha råkat ut för någon komplikation som nu ställer till med problem. Du kan ha fått en infektion, som varit så lindrig att du knappast upplevt några besvär, men som kan ha angripit äggledarna så att passagen igenom dem har påverkats. Det kan också vara andra orsaker till att passagen genom dina äggledare är försämrad. Bl.a. finns det en åkomma som heter endometrios vilken kan ge exakt samma problem.

Visar det sig vid utredningen, att både du och din sambo är friska och har helt normala resultat av rutinundersökningar och prover för övrigt, är det mycket troligt att kontroll av dina äggledare är den första specialundersökning som görs. Det kan ske dels genom kontraströntgen, dels genom en s.k. titthålsoperation där äggledarna samtidigt genomspolas med färgvätska. Skulle orsaken vara passagehinder har du goda chanser att bli hjälpt. Det kan handla om operativa ingrepp med äggledarplastik men även om andra möjligheter som finns till åtgärder.

Hittar man ingen förklaring här heller, finns det ytterligare en rad kända faktorer med påverkan på fertiliteten, vilka vid en fortsatt utredning går att identifiera och åtgärda redan med de kunskaper och erfarenheter vi har idag. Samtidigt pågår en intensiv forskning kring hela barnlöshetsområdet. Ständigt tillkommer nya kunskaper och behandlingsmöjligheter.

Scroll to Top